Με τον Μπλερ ή με τον Τσίλκοτ;

Με τον Μπλερ ή με τον Τσίλκοτ;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τόνι Μπλερ, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ανεξάρτητης επιτροπής Τσίλκοτ, ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος, μετά την εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003, είναι πιο ασφαλής. Ο πάλαι ποτέ σταρ των Βρετανών Εργατικών, ο άνθρωπος που εισέβαλε σαν σίφουνας στην πολιτική σκηνή, για να ανατρέψει τη μοίρα της Σοσιαλδημοκρατίας, υπερασπίστηκε ως ορθότατες τις επιλογές του. Περιορίστηκε να εκφράσει τη θλίψη του μόνο ως προς τα διαδικαστικά και τακτικά λάθη εκείνης της εισβολής. Λίγες ώρες πριν, οι Βρετανοί εμβρόντητοι θα μάθαιναν ότι όταν ο τότε πρωθυπουργός τους είχε πει στον πρόεδρο Μπους ότι θα τον στηρίξει «ό,τι και να γίνει», δεν είχαν ακόμη συνταχθεί ούτε καν αυτές οι ευφάνταστες εκθέσεις για το μυστικό οπλοστάσιο του Σαντάμ, που σήμερα αμφισβητούνται πλήρως. Αρα στην ουσία η απόφαση ήταν προειλημμένη.

Η έκθεση της επιτροπής Τσίλκοτ είναι κόλαφος για την επιλογή της τότε βρετανικής κυβέρνησης. Επειτα από επτά χρόνια μελέτης και ανάγνωση 150.000 εγγράφων, ο λόγος του σερ Τσίλκοτ ήταν απολύτως τεκμηριωμένος όταν πριν από τρεις ημέρες παρουσίασε τα κύρια ευρήματα της έρευνας επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση της εποχής, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες: «Η εισβολή επιλέχτηκε χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι ειρηνικές εναλλακτικές οδοί», «υπονομεύτηκε η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», «οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών εμφανίζονταν ως απολύτως βέβαιες, χωρίς αυτό να δικαιολογείται», «ο πόλεμος ήταν αποτυχημένος», «όλα αποφασίστηκαν με βάση κακές πληροφορίες και εκτιμήσεις», «ο κίνδυνος εμφυλίου, Ιρανικής εμπλοκής, περιφερειακής αστάθειας, είχε επισημανθεί πριν από την εισβολή». Ολοι σήμερα ξέρουμε τι ακολούθησε εκείνη την ακατανόητη εισβολή. Μίσος, τρομοκρατία, θάνατος, πρόσφυγες, αστάθεια, ανασφάλεια. Θυμάμαι όμως ότι και τότε υπήρχαν και εντός και εκτός Αμερικής φωνές σοβαρές, που εξέφραζαν την αντίθεσή τους. Και τότε ο κόσμος είχε περίπου μοιραστεί στα δύο: σ’ όσους επεσήμαιναν το ανθρωπιστικό κόστος και τους γεωπολιτικούς κινδύνους της εκστρατείας και σε όσους χρησιμοποίησαν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να ξεκινήσουν τον πόλεμο. Εχει αξία για το μέλλον να θυμηθούμε με ποιους είχαμε συνταχθεί. Και οι πολίτες και οι πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή