80 χρόνια πριν στην «Κ» 17.VII.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 17.VII.1936

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΟΠΛΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΔΟΥΑΡΔΟΥ VIII: Λονδίνον, 16.- Την στιγμήν κατά την οποίαν η Α.Μ. ο Βασιλεύς Εδουάρδος (φωτ.) ητοιμάζετο ν’ αναχωρήση εκ Χάιδ Παρκ όπου παρέδωκε τας σημαίας εις τα νέα συντάγματα, εν άτομον, αποσπασθέν από την σειράν του παρακολουθούντος κόσμου, επλησίασε την Α.Μ. Από την χείρα του ατόμου τούτου έπεσεν αιφνιδίως εν περίστροφον. Ουδείς πυροβολισμός ερρίφθη. Το εν λόγω άτομον συνελήφθη. Ονομάζεται Ζωρζ Αντριου Μάχον, 34 ετών, κατάγεται εκ Σκωτίας. Προσήχθη ενώπιον αστυνομικού δικαστηρίου κεκλεισμένων των θυρών και κατεδικάσθη εις οκτώ ημερών φυλάκισιν. [Σημ. «Φ»: Ο συλληφθείς ήταν ο Ιρλανδός Jerome Bannigan ή George Andrew McMahon. Η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.]

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ: Βερολίνον, 16.- Ευθύς ως εγνώσθη η δολοφονική απόπειρα κατά του Βασιλέως Εδουάρδου, ο καγκελλάριος Χίτλερ απηύθυνε προς την Α.Μ. το ακόλουθον τηλεγράφημα: «Μόλις πληροφορηθείς την είδησιν της ανάνδρου αποπείρας κατά της ζωής της Υμετέρας Μεγαλειότητος, εκφράζω τα εγκαρδιώτατα συγχαρητήριά μου επί τη διασώση Σας εκ του κινδύνου τούτου.»

ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας μεταβάσης εις Λονδίνον με ρητήν εντολήν της Κυβερνήσεως [Ιωάννου Μεταξά] να επιδιώξη οριστικόν διακανονισμόν του δημοσίου χρέους προσέκρουσαν εις ανυπερβλήτους δυσχερείας, καθόσον οι ομολογιούχοι, ισχυρισθέντες ότι δεν έχουν εμπιστοσύνην εις την νομισματικήν σταθερότητα ουδεμιάς ευρωπαϊκής χώρας, απέκρουσαν την σύναψιν οριστικής συμφωνίας. […] Οι ομολογιούχοι ηδιαφόρησαν τελείως διά τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα οποία έθεσεν εις την διάθεσίν των η ελληνική αντιπροσωπεία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΕΑΣ: Κατά πληροφορίας εξ Αιγίνης, η κατάστασις του [εγκλείστου εις τας εκεί φυλακάς βουλευτού του ΚΚΕ] Μανωλέα ήτο χθες σοβαρωτάτη λόγω της απεργίας πείνης ην από δεκατριών ημερών συνεχίζει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ: Η Α.Μ. ο Βασιλεύς εξήλθε τας εσπερινάς ώρας εις περίπατον επ’ αυτοκινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή