Θεωρίες συνωμοσίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Μπόμπαν, ένας εξαιρετικός Σέρβος δημοσιογράφος, κατέβηκε μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους, νεαρούς στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμπολίτες του για να διαδηλώσουν στο κέντρο του Βελιγραδίου εναντίον της κατεδάφισης ενός μεσαιωνικού κτιρίου, στην παλιά πόλη, κοντά στη μεγάλη γέφυρα του Σάββα, προκειμένου να ανεγερθεί ουρανοξύστης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τον ενέπλεκαν σε μια παγκόσμια γεωπολιτική συνωμοσία. Την επομένη διάβασε ότι εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατήγγειλε τη διαμαρτυρία των πιτσιρικάδων ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των ΗΠΑ με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Σερβίας και των υπόλοιπων Βαλκανίων! Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται, από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, κάθε δεύτερη Πέμπτη στο κέντρο του παλιού Βελιγραδίου ώστε να αποτρέψουν την ανέγερση του μεγαθηρίου, όμως για τη Μόσχα όλοι αυτοί δεν είναι ενεργοί πολίτες, που ξεσηκώθηκαν για να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά ενεργούμενα της Δύσης που συμμετέχουν σε σχέδιο πρόκλησης «Πορτοκαλί επαναστάσεων», όπως εκείνων στην Ουκρανία και τη Γεωργία παλαιότερα.

Νοτιότερα στα Σκόπια, εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά στις όχθες του Βαρδάρη με αίτημα τη διενέργεια εκλογών για την απομάκρυνση της διεφθαρμένης και αυταρχικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει καταδικάσει τη FYROM στη φτώχεια και την εσωστρέφεια. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, όμως, έσπευσε να εμπλέξει τις κινητοποιήσεις σε σενάρια συνωμοσίας βαφτίζοντας όλους αυτούς που κατέβηκαν στους δρόμους «πορτοκαλί επαναστάτες», έξωθεν κατευθυνόμενους με στόχο τη διάλυση της χώρας.

Δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο να αποκαλύψει τους πληροφοριοδότες του ο αξιότιμος πρόεδρος. Το είπε ανοιχτά, στις αρχές του μήνα στη Μόσχα, ο αναπληρωτής γ.γ. του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ενιαία Ρωσία, Σεργκέι Ζελεζνιάκ: «Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Βελιγράδι, στην Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και τη Μακεδονία έχουν σαφή σημάδια των επιχειρήσεων εξωτερικών δυνάμεων για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».

Είναι σαφές ότι η ρωσική προπαγάνδα όσο το παιγνίδι της επιρροής θα γίνεται πιο σκληρό στα Βαλκάνια, θα προσπαθεί να ακυρώνει με θεωρίες συνωμοσίας λαϊκές αντιδράσεις που μπορεί να βλάψουν την εξουσία καθεστώτων και ηγετών χωρών τις οποίες ενδιαφέρεται να δέσει στο άρμα της ή να κρατήσει μακριά από τη Δύση, έστω και αν οι άνθρωποι εκεί διαδηλώνουν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Η συνωμοσιολογία, εξάλλου, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό προπαγανδιστικό όπλο. Το βλέπουμε στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν, στη Βενεζουέλα του απερίγραπτου εκείνου Μαδούρο, το δοκιμάσαμε και εμείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή