ΑΠΟΨΕΙΣ

Παράθυρα ευκαιρίας για την Ελλάδα

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στα ελληνικά συμφέροντα. Ενα είναι βέβαιο. Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Το «ροκάνισμα» του επαγγελματισμού και της παραδοσιακής πειθαρχίας είχε αρχίσει από καιρό. Οι τοποθετήσεις βάσει κομματικών και άλλων κριτηρίων είχαν ήδη σημαντικό κόστος, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους που παρακολουθούν από κοντά τη γείτονα. Τώρα όμως μιλάμε για εκατοντάδες αξιωματικούς και αξιωματούχους, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στην ελίτ του τουρκικού κράτους. Πρόκειται για ανθρώπους που εκπαιδεύθηκαν στο εξωτερικό και στους οποίους είχε επενδύσει για πολλά χρόνια η Τουρκία. Η απουσία τους θα γίνει αισθητή, ενώ όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει σε έναν ευαίσθητο οργανισμό όταν κουμάντο κάνουν «οι δικοί μας» και όχι οι καλύτεροι. Η ζημιά που έχει γίνει καθώς βρίσκονται στη φυλακή στελέχη τα οποία κατείχαν κρίσιμα πόστα είναι ανυπολόγιστη. Θα χρειασθούν αρκετά χρόνια για να επανέλθει κάποια ισορροπία. Αλλωστε, το χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε έναν παρανοϊκό, καχύποπτο Σουλτάνο και στις υπηρεσίες ασφαλείας θα έχει διάρκεια. Σε αυτό το διάστημα, ασκήσεις και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται ως πιθανές απειλές, ακόμα και αν –όπως προτίθεται– αλλάξει όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί πως η Αθήνα δικαιούται να είναι λίγο πιο ήσυχη.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τους πάγιους κινδύνους που απορρέουν από μια αποσταθεροποιημένη Τουρκία και έναν Ερντογάν εκτός ελέγχου. Σήμερα είναι ηγεμών, αύριο όμως θα αρχίσουν πάλι τρομοκρατικές επιθέσεις, η οικονομία θα υποφέρει, οι σχέσεις του με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το ίδιο. Οταν βρεθεί σε δύσκολη θέση, θα γίνει απρόβλεπτος.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τώρα τα χαρτιά της γιατί έχει μετατραπεί κυριολεκτικά στο τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας της Δύσης απέναντι σε μια τεράστια «μαύρη τρύπα». Οχι όμως για να ζητιανεύει με μίζερο τρόπο, αλλά για να βρει πώς να πάρει και να δώσει σημαντικά στρατηγικά ανταλλάγματα. Αυτά τα παράθυρα ευκαιρίας ανοίγουν και κλείνουν πολύ γρήγορα.