80 χρόνια πριν… 22-VΙI-1936

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Πάφου κ. Λεόντιον, Τοποτηρητήν του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Κύπρου, ο ποιητής Κωστής Παλαμάς απηύθυνε διά του ενταύθα ευρισκομένου Μητροπολίτου Κυρηνείας την κάτωθι ευχαριστήριον επιστολήν, διά τα συγχαρητήρια του Ιεράρχου επί της πεντηκονταετηρίδι του [ποιητικής και κριτικής δημιουργίας]: «Σεβασμιώτατε […] Αι ευχαί του αρχιεπισκοπικού θρόνου Κύπρου, αι τόσον ευγλώττως διατυπούμεναι υπό της Υμετέρας χριστιανικής μακροθυμίας, διαμένουν χαραγμέναι ζωηρώς εις τα βάθη της ψυχής μου, καθώς πληροί ανέπαφον την σκέψιν μου η εικών της Κύπρου Ελληνίδος απαραγράπτου από αιώνων, παρ’ όλας τας εθνικάς εναντιότητας. Η Κύπρος, καθώς είναι ο μέγας έρως του Ελληνος πολίτου, είναι και η μεγάλη εμπνεύστρια του ποιητού, Πατρίς και Μούσα δι’ εμέ ιδιαίτατα. Διατελώ διάπυρος ευχέτης και Υμών, Σεβασμιώτατε με την ευλογίαν του Χριστού. Κωστής Παλαμάς.» [Σημ. «Φ»: Η επιστολή αυτή έχει δημοσιευθεί και από τον Πάτροκλο Σταύρου στη μελέτη του «Ο Παλαμάς και η Κύπρος. Δέκα ανέκδοτα γράμματα του ποιητού», (χ.ε.), Αθήναι 1968.]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Υπεγράφη χθες το διάταγμα περί υποχρεωτικής διαιτησίας επί των διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργατών υπό επιτροπών αίτινες διακρίνονται εις πρωτοβαθμίους και δευτεροβαθμίους.

ΕΝΟΨΕΙ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι: Η Α. Μ. ο Βασιλεύς εδέχθη χθες εις συνεργασίαν τον Πρωθυπουργόν κ. Μεταξάν.

ΕΝΟΨΕΙ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΙΙ: Η Α. Μ. ο Βασιλεύς εδέχθη επίσης εις ιδιαιτέραν ακρόασιν τους αντιστρατήγους κ.κ. Πρωτοσύγγελον, Καθενιώτην και Ταρσούλην.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 21.- Αγγέλλεται εκ Χεντέ ότι πληροφορίαι ληφθείσαι εκεί αναφέρουν ότι οι επαναστάται [εθνικιστές] κατέλαβον το Εϊμπάρ, βιομηχανικήν πόλιν, εις την οποίαν ευρίσκονται τα μεγαλύτερα εργοστάσια όπλων. Ο σταθμός ασυρμάτου του Αγίου Σεβαστιανού ευρίσκεται εις χείρας των κυβερνητικών [δημοκρατικών] στρατευμάτων. Οι επαναστάται περιεκύκλωσαν την πόλιν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΩΣ: Αι Αθήναι υπεδέχθησαν εν συναγερμώ το ολυμπιακόν φως. Τελεταί της αφής των βωμών εις την Ακρόπολιν και εις το Στάδιον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή