Το υπερθέαμα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου φέτος, χάρις στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλήθος εκδηλώσεων σ’ όλη την επικράτεια, και ελεύθερη είσοδο…

Το υπερθέαμα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου φέτος, χάρις στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλήθος εκδηλώσεων σ’ όλη την επικράτεια, και ελεύθερη είσοδο…

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διακοπές όσων φεύγουν τον Αύγουστο –άλλοτε άδειαζε η Αθήνα και ο μισός πληθυσμός της μικρής μας Ελλαδίτσας ήταν στη θάλασσα ή έπαιρνε τα βουνά– θα φωτίσει φέτος η φημισμένη, κόκκινη Αυγουστιάτικη Πανσέληνος που πέφτει, νύχτα Πέμπτης, στις 18 Αυγούστου, με πλήθος εκδηλώσεων σ’ όλη την επικράτεια και με ελεύθερη είσοδο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις θα γίνουν, φυσικά, ανήμερα, αλλά έχουν προγραμματιστεί και για την παραμονή, στις 17, και τις επόμενες νύχτες, στις 19, 20 και Κυριακή 21 Αυγούστου 2016. Το φως της Σελήνης προμηνύεται ιδιαίτερα δυνατό και λαμπερό, κι είναι ο μόνος Προβολέας που, δωρεάν, θα φωτίσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, με την ελεύθερη είσοδο μαγνήτη, πέρα από την ίδια την Πανσέληνο με τη διαχρονική της γοητεία στον ελληνικό ουρανό! Πρέπει να δούλεψαν πολύ στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να διοργανώσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις πέντε νύχτες της Πανσελήνου, τις ώρες έναρξης, τις ώρες που θα παραμείνουν ανοικτοί, στη διάθεση του κοινού, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία.

Για παράδειγμα, παραμονή, Τετάρτη 17, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα γίνει μουσική συναυλία στο εσωτερικό αίθριο του Μουσείου, ενώ το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό ώς τις 00.00. (Μία είναι, όλη κι όλη, στις 17/8, γι’ αυτό και την ανακοινώνουμε.) Την Παρασκευή 19/8 στην Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά, θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις και μουσική βραδιά στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου με τραγούδι και κιθάρα-μπουζούκι. Στη δημοτική πλατεία, έναντι του αρχαίου θεάτρου Χαιρώνειας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη από τη θεατρική ομάδα «Δήλια Δρώμενα» του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δηλεσίου, ώρα έναρξης 21.00, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Γέφυρα De Bosset, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Κεφαλονιάς, επταμελές μουσικό σύνολο, η γυναικεία χορωδία Αργοστολίου, η παιδική FILIA, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αγγελου Μουρελάτου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Τσακνή.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Κάστρο Παλαμήδι, Ναύπλιο: μουσική εκδήλωση, «Καλοκαιρινές διαδρομές με Πανσέληνο», συμμετέχουν ο Μίλτος Λογιάδης (πιάνο), ο Χρήστος Σερμπίνος (ακορντεόν), συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας διοργανώνει, στον εξωτερικό χώρου του Σπηλαίου Μάστρου Μεσολογγίου, πολιτιστική εκδήλωση και προβολή για το ιερό σπήλαιο Μάστρου –που δεν είναι επισκέψιμο–, ώρα 20.30.

Περιφέρεια Θεσσαλίας, από το ΕΦΑ Μαγνησίας: στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, πολύ ενδιαφέρον: απόδοση αρχαίων ελληνικών επιγραμμάτων της Παλατινής Ανθολογίας (Λυρικά επιγράμματα) με τίτλο «ΣΕΛΗΝΗ, Ανασσα των Ουρανών», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δάκτυλα, ώρα 21.00.

Το Σάββατο 20/8, στις Ρωμαϊκές Θέρμες Αγίου Θωμά, Ι.Π. Μεσολογγίου: μουσική εκδήλωση από το ωδείο «Φίλιππος Νάκας», σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος». Από 19.30 ο χώρος ανοικτός. Αιτωλοακαρνανία, στον Αρχαιολογικό χώρο Στράτου μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Ο χώρος ανοικτός από τις 20.30 ώς τις 22.30.

Τέλος, Κυριακή 21/8, στην Ημαθία, στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, κινηματογραφική προβολή με τις «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας. Διάρκεια εκδήλωσης: 21.00-00.00.

Προτιμήσαμε να δώσουμε τις πριν και μετά την Πανσέληνο εκδηλώσεις από μέρη της Ελλάδας, γιατί τη νύχτα της Πέμπτης 18 Αυγούστου είναι πάρα πολλές και όλες ενδιαφέρουσες! Π.χ., στον Εβρο, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη: μουσική εκδήλωση, με το «SAOS QUARTET», θέμα «Οι ελληνικοί χοροί» του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης. Παίζουν οι Θεοδώρα Σερελέα (βιολί), Κατερίνα Κόρδη (βιολί), Δημήτρης Αντωνακάκης (βιολί), Κωνσταντίνος Σερελέας (τσέλο). Ο χώρος ανοικτός από τις 20.00 έως τις 00.00.

Στη Θεσσαλονίκη, στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: συναυλία έντεχνης μουσικής με τον Βασίλη Λέκκα, ώρα έναρξης 21.00.

Στη Χαλκιδική, στα Αρχαία Στάγειρα: συναυλία στο πλαίσιο του έτους Αριστοτέλη 2016 με Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο από το μουσικό σχήμα «ΜΟΝΤΑΖ». Ο χώρος ανοικτός από τις 8.00 έως και τις 00.00.

Στην Αρτα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας: παρατήρηση στον έναστρο νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια, θαυμάζοντας τους δακτυλίους του Κρόνου, αστέρια και νεφελώματα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρολάβος Αστρονομίας και Διαστήματος Αρτας και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρταίων. Ο χώρος ανοικτός από τις 8.00 ώς τις 00.00. Στην Κέρκυρα, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Χώρος «Βερσιάδας». Μουσική συναυλία σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» ώρα 21.00, πολύ ενδιαφέρουσα. Οπως και από το ΕΦΑ Βοιωτίας, στο πάρκο, έναντι αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού. Ο Δήμος Ορχομενού διοργανώνει εκδήλωση έντεχνης μουσικής, ώρα έναρξης 20.00.Στη διάρκεια της εκδήλωσης μένει ανοικτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού από 19.00 έως 22.00. Εδώ σταματούμε λόγω χώρου πλέον, περιμένοντας την Πανσέληνο του Σουνίου πάνω από τον Ναό του Ποσειδώνα, που μόνη, χωρίς εκδηλώσεις, συγκεντρώνει κάθε χρόνο προσκυνητές και γίνεται το αδιαχώρητο! Ο Αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 μέχρι τις 00.00. Για το υπόλοιπο πρόγραμμα Αττικής και νησιών, υπομονή ώς τις 18 Αυγούστου. Μένει να βγει η απόφαση εάν θα είναι ανοικτός ο χώρος της Ακρόπολης, όπως άλλοτε. Και μόνον η Πανσέληνος πάνω από τον Παρθενώνα είναι κάτι αξέχαστο… Ως τότε ας θαυμάσουμε την Πανσέληνο από τοπία ελληνικά του φωτογράφου και φίλου Διονύση Πατεράκη. Τον ευχαριστούμε που μας έστειλε φωτογραφίες διαχρονικές της «Ανασσας των Ουρανών Σελήνης». Από τον Αττικό ουρανό πάνω από τον Σαρωνικό, από το απαράμιλλο τοπίο της Σαντορίνης, από την ποιητική Μονεμβασιά, με έκλειψη από την Πάτρα! Στο δύσκολο καλοκαίρι, το μόνο σίγουρο είναι η Πανσέληνος, που αξίζει να την περιμένουμε…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή