80 χρόνια πριν… 28-VΙI-1936

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΟΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ: Λονδίνον, 27.- Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Αντονυ Ηντεν προέβη σήμερον εις λίαν ενδιαφερούσας δηλώσεις εν τη Βουλή περί της διεθνούς καταστάσεως. […] Ομιλών διά τας Μεσογειακάς συμφωνίας, ο κ. Ηντεν είπεν: « […] Περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός προέβη η ιταλική κυβέρνησις εις αυθόρμητον δήλωσιν προς τας κυβερνήσεις των Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδος και Τουρκίας. Το περιεχόμενον των δηλώσεων τούτων ανεκοινώθη εις εμέ υπό του εν Λονδίνω Ιταλού επιτετραμμένου. Εκ της ανακοινώσεως καταφαίνεται σαφώς ότι η ιταλική κυβέρνησις ελθούσα εις επικοινωνίαν μετά των κυβερνήσεων Ελλάδος, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας παρέσχεν εις εκάστην των τριών τούτων κυβερνήσεων σαφεστάτας διαβεβαιώσεις, ότι η Ιταλία ουδέποτε προτίθετο ούτε και σήμερον προτίθεται να προβή εις επιθετικήν πράξιν κατά οιασδήποτε εξ αυτών εις αντίποινα της υπό τούτων τηρηθείσης εις το παρελθόν στάσεως εις το ζήτημα των κυρώσεων [της Κοινωνίας των Εθνών επί της Ιταλίας για την επίθεση εναντίον της Αιθιοπίας]… Είμαι συνεπώς ευτυχής», κατέληξεν ο κ. Ηντεν, «δυνάμενος να αναγνωρίσω και να δηλώσω ότι κατά τας απόψεις της κυβερνήσεως της Α.Μ. δεν είναι πλέον αναγκαία η διατήρησις των διαβεβαιώσεων» [της Μεγάλης Βρετανίας προς τας τρεις αυτάς χώρας].

Ο ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙΣ(;): Ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης προέβη χθες την νύκτα εις τας κάτωθι δηλώσεις: « […] Ως αρχηγός κόμματος και δη του μεγαλυτέρου, εθεώρησα καθήκον μου να επισκεφθώ τον Βασιλέα ίνα εκθέσω τας σκέψεις μου επί της πολιτικής καταστάσεως. Τούτο όμως ουδόλως σημαίνει ότι συνεπεία της επισκέψεώς μου είναι η δημιουργία κρίσεως κυβερνητικής επί του παρόντος. Αλλο είναι το ζήτημα τι θ’ αποφασίση η Βουλή κατά την επανάληψιν των εργασιών της και είναι φυσικόν να επιδιωχθή τότε μία μεταβολή κυβερνητική, εφ’ όσον, ως φαίνεται, κατέστη συνειδητή ήδη η ανάγκη όχι μόνον εις το κόμμα των Φιλελευθέρων αλλά και εις τα άλλα πολιτικά κόμματα του σχηματισμού πολιτικής κυβερνήσεως διά την αποκατάστασιν της κοινοβουλευτικής ομαλότητος εις την χώραν. Εως τότε, όμως, η πλειοψηφία της Βουλής δεν έχει λόγον ν’ αποστή της αρχικής αποφάσεώς της περί παροχής πενταμήνου εξουσιοδοτήσεως εις την κυβέρνησιν Μεταξά». [Σημ. «Φ»: Οκτώ ημέρες αργότερα, Γεώργιος Β΄ και Μεταξάς επέβαλαν την δικτατορίαν της 4ης Αυγούστου…]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή