80 χρόνια πριν στην «Κ» 31.VΙΙ.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 31.VΙΙ.1936

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 30.- Αλλεπάλληλα τηλεγραφήματα αγγέλλουν ετέραν κυβερνητικήν νίκην διά της καταλήψεως του Ογιαρθούν. Η πόλις κατελήφθη μετά σκληρόν αγώνα των επαναστατών αντιταξάντων ερρωμένην άμυναν. […] Χθες συνεπληρώθησαν δέκα τρεις ημέραι, κατά τας οποίας η Ισπανία διατελεί εν εμφυλίω πολέμω, η διάρκεια του οποίου δεν ημπορεί να προβλεφθή. Η κατάστασις δύναται να συνοψισθή ως κατωτέρω: Ολόκληρος η Ισπανία έχει μεταβληθή εις ένα απέραντον πεδίον πολέμου, το οποίον ημπορεί να διακριθή εις τρεις τομείς: τον της νοτίου Ισπανίας (Ανδαλουσία, Κόρδοβα, Εστρεμαδούρα), η οποία με την Σεβίλλην ευρίσκεται εις χείρας των επαναστατών [Φράνκο], τον της βορειοανατολικής και κεντρικής Ισπανίας (Νέα Καστίλλη, Μουρκία και Καταλωνία), η οποία με κέντρον την Μαδρίτην και την Βαρκελώνην ευρίσκεται εις χείρας των κυβερνητικών και τον τομέα της βορείου Ισπανίας (Παλαιά Καστίλλη, Αστουρία, Γαλικία, Ναβάρρα και Αραγωνία), η οποία με κέντρον το Μπούργκος και την Σαραγώσσαν ευρίσκεται εις χείρας των επαναστατών. Σημειωτέον όμως ότι εις την προς δυσμάς κόγχην των γαλλοϊσπανικών συνόρων υπάρχει μία ζώνη, η οποία με κέντρον τον Αγιον Σεβαστιανόν ευρίσκεται εις χείρας των κυβερνητικών.

Χ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Βερολίνον, 29 Ιουλίου (αεροπορικώς). Της απεσταλμένης της «Καθημερινής» κας Ελένης Ι. Αρβανιτίδη [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για την Ελένη Βλάχου η οποία εν προκειμένω χρησιμοποιεί το επώνυμο του πρώτου συζύγου της Ι. Αρβανιτίδη.] « […] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία αφορμή, η ωραιοτέρα που μπορούσε να γίνη, ειρηνική γεμάτη νειάτα και χαρά – για να επιδείξη το Τρίτον Ράιχ την αφάνταστη τελειότητα της οργανώσεώς του. […] Η πρώτη φυσική ανταρσία κάθε Ελληνος που θα βρεθή μπροστά σε μία κατάσταση τόσο καλά διωργανωμένη ώστε να μην μπορή να βρη τίποτε διά να επικρίνη, έσβυσε ήδη για μένα. Από αύριο θα θαυμάζω τα πάντα, θα μαθαίνω τα “ρεκόρ” απ’ έξω, θα υπακούω σ’ όλους τους κανονισμούς και θα διασχίζω τους δρόμους ανάμεσα στα “καρφιά” και όχι όπου έχω κέφι… Η γερμανική πειθαρχία μου επεβλήθη ήδη. Χάιλ Χίτλερ!».

Ο ΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ: Προερχομένη εκ του Ιονίου πελάγους κατέπλευσε χθες εις τον Φαληρικόν όρμον η μοίρα. […] Η μοίρα ανεφοδιαζομένη θα εκπλεύση μετά 15νθήμερον εις το Αιγαίον προς συνέχισιν των ασκήσεων. [Σημ. «Φ»: Πέντε ημέρες προ της 4ης Αυγούστου].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή