Η Τουρκία και οι αγωγοί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και η σε βάθος χρόνου διαφαινόμενη αστάθεια ανοίγουν συζητήσεις για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια ταραγμένη και, ακόμη χειρότερα, σπαρασσόμενη Τουρκία μπορεί να αποτελέσει σταθερό ενεργειακό πυλώνα, όπως η Αγκυρα φιλοδοξεί και οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες επιδιώκουν;

Οι Ρώσοι εξετάζουν ήδη τρόπους παράκαμψης του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων και εμφανίζονται πρόθυμοι να ξεπαγώσουν το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, λαμβάνοντας επ’ αυτού θετικά μηνύματα και από τη Βουλγαρία.

«Το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης δεν έχει μπει στο αρχείο και εάν προκύψει ανάγκη μπορεί και να ανανεωθεί», δήλωσε στη Μόσχα o πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Trasneft, Νικολάι Τόκαρεφ, μιλώντας για τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία. Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού αποκάλυψε και αναζωπύρωση βουλγαρικού ενδιαφέροντος για το πολυσυζητημένο, «παγωμένο», αυτό έργο.

«Οι Βούλγαροι εταίροι μας μάς έκαναν μια ευχάριστη έκπληξη. Πρόσφατα λάβαμε επίσημη ενημέρωση ότι υποστηρίζουν τη διατήρηση των προοπτικών υλοποίησης του σχεδίου. Τάσσονται μάλιστα κατά της διάλυσης της εταιρείας-διαχειρίστριας που ιδρύθηκε ειδικά για το εν λόγω σχέδιο και στη συνέχεια διατηρήθηκε. Το έργο αυτό δεν έχει διαγραφεί από το αρχείο, υπάρχει από μόνο του, όπως είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν. Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορεί να βγει από το ράφι και να αρχίσουν οι εργασίες. Αυτή είναι μία από τις επιλογές μας», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. Διά του υπουργού Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, η Σόφια έκανε γνωστό ότι η Βουλγαρία ακύρωσε τη διαδικασία εκκαθάρισης της κοινής με τη Ρωσία και την Ελλάδα εταιρείας Trans Balkan Pipeline BV, που είχε συσταθεί για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης εκπέμποντας μήνυμα ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά. «Τώρα, όλοι ενδιαφέρονται και πάλι για το έργο αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος του ρωσικού ομίλου. Ολοι, ποιοι όλοι; Οι Ρώσοι ήθελαν και θέλουν ακόμη περισσότερο τώρα που η Τουρκία σείεται, τον «σωλήνα» που θα φέρει πετρέλαιό τους στο Αιγαίο παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελλίων.

Οι Βούλγαροι δείχνουν να το (ξανα)βλέπουν θετικά υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή. Απομένει ο τρίτος εταίρος, η Ελλάδα, η οποία το 2009 ως γνωστόν είχε απαρνηθεί, υπό την πίεση και του αμερικανικού παράγοντα, το έργο ως ασύμφορο για να ακολουθήσει η βουλγαρική πλευρά που με απόφαση της Βουλής, το 2011, ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία του 2007. Μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει στη ρωσοβουλγαρική κινητικότητα γύρω από τον αγωγό, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση ήθελε στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης ενεργειακής της πολιτικής». Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Σόφια και εκεί ίσως του δοθεί η ευκαιρία να φανερώσει τις ελληνικές προθέσεις στο όλο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή