Αμερικανικές πρωτιές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​ομιλία της Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος εντυπωσίασε. Ξεχωρίζω την εξής αναφορά της: αυτή, μια Αφροαμερικανίδα, ζει με την οικογένειά της τα τελευταία οκτώ χρόνια σε ένα σπίτι που έχτισαν κάποτε σκλάβοι από την Αφρική. Κάθε άλλη διευκρίνιση περιττεύει. Οτι το «σπίτι» είναι ο Λευκός Οίκος, ότι ζει εκεί ως Πρώτη Κυρία, σύζυγος του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής υποστήριξης της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, που, εφόσον εκλεγεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, οι New York Times δημοσίευσαν ένα γράφημα* παρουσιάζοντας τις ιστορικές πρωτιές στον πολιτικό βίο της Αμερικής σε ό,τι αφορά υποψηφιότητες γυναικών, Αφροαμερικανών, Ισπανόφωνων, Ασιατών και ομοφυλοφίλων. Ξεχωρίζω ενδεικτικά:

1. Alexander Twilight: ο πρώτος Αφροαμερικανός που αποφοίτησε από κολέγιο και εξελέγη στη Βουλή του Βερμόντ το 1836.

2. Αntonio Francisco Coronel: ο πρώτος Ισπανόφωνος δήμαρχος του Λος Αντζελες το 1853. Το 1879 ο Romualdo Pacheco γίνεται ο πρώτος ισπανικής καταγωγής αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο με πλήρη δικαιώματα ψήφου.

3. Joseph H. Rainey: ο πρώτος Αφροαμερικανός που εξελέγη στη Βουλή της Νότιας Καρολίνας το 1870. Πέντε μόλις χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου σε νότια πολιτεία…

4. Clara Cressingham, Carrie C. Holly και Frances Klock: οι πρώτες γυναίκες βουλευτίνες που εκλέγονται σε πολιτειακό επίπεδο (Κολοράντο) το 1894.

5. Jannette Rankin: η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο το 1916.

6. Bertha K. Landes: η πρώτη γυναίκα δήμαρχος μεγάλης αμερικανικής πόλης (Σιάτλ) το 1926.

7. Miriam Ferguson: η πρώτη κυβερνήτις του Τέξας το 1924.

8. Wing F. Ong: το πρώτο ασιατικής καταγωγής μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Αριζόνας το 1946.

9. Elaine Noble: το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άτομο που εκλέγεται στη Βουλή της Μασαχουσέτης το 1974 (!).

10. Tammy Baldwin: το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άτομο εκλέγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1998 και αργότερα στη Γερουσία.

Ξέρω: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικό δουλείας, λιντσαρισμάτων, την Κου Κλουξ Κλαν και την πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού (έως το 1954)· η Αμερική έχει ιστορικό βίας, οπλοχρησία και θανατική ποινή, κακή δημόσια υγεία, έχει υψηλό δείκτη χριστιανών φονταμενταλιστών, έχει πολλούς παχύσαρκους, άφθονη υποκουλτούρα και έναν εκνευριστικό πουριτανισμό, εκκρεμούν πολλές πρωτιές ακόμα και ίσως τον Νοέμβριο να μην εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον αλλά ο Τραμπ αυτής της «βαθιάς Αμερικής».

Και πάλι. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τις τρομακτικές δυνατότητες αυτής της χώρας συγκριτικά με την Ευρώπη. Για να μην μιλήσω για τη χώρα μας, στην οποία ομοφυλόφιλοι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, δεξιοί και αριστεροί, κρύβονται το 2016 πίσω από το δάχτυλό τους…

*(The New York Times, «Hillary Clinton Broke One Glass Ceiling. When Were Others Broken? » Των KAREN YOURISH, LARRY BUCHANAN and ADAM PEARCE, 25 Ιουλίου 2016, http://www.nytimes.com/interactive/2016/07/24/us/politics/100000004459669.app.html? nytapp=iphone).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή