ΑΠΟΨΕΙΣ

80 χρόνια πριν… 4-VIII-1936

80-chronia-prin-amp-8230-4-viii-1936-2145420

ΒΛΑΧΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΦΥΛΗΣ!  (Από ανταπόκριση της Ελένης Βλάχου για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου την οποία υπογράφει με το επώνυμο του τότε συζύγου της ως Ελένη Ι. Αρβανιτίδου.) Βερολίνον, 3.- Οι Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν σήμερα το πρωί με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αγωνίσματα, με τον δρόμο 100 μέτρων. […] Το είδωλον όμως της γαλαρίας στα 100 μέτρα είναι ο περίφημος Τζέσσε Οουενς (φωτογραφία), ο θαυμάσιος μαύρος Αμερικανός αθλητής, ο «ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου». […] Εις τους προκριματικούς το πρωί, ο Οουενς, τρέχοντας ελαφρά και ελεύθερα, ισοφάρισε την παγκόσμια επίδοσι τερματίζοντας με 10 και 3/10 και το απόγευμα την κατέρριψε, κάμνοντας 10 και 2/10 […]. Δεύτερος νικητής θεωρείται ότι θα έλθη ο άλλος Αμερικανός μαύρος Μετκάλφ […]. Ολη η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα θριάμβου διά την μαύρην φυλή, και αμφιβάλλω αν αυτό πρέπει να ευχαριστή και πολύ τους μανιώδεις για την αγνήν Αριανήν (sic) φυλήν Γερμανούς. […].

ΒΛΑΧΟΥ, ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ DEUTSCHENLAND ÜBER ALLES:  […] Γι’ αυτήν την έναρξιν των Ολυμπιακών αγώνων, ποτέ δεν φαντάσθηκα ότι μπορούσε να είναι τόσο θαυμασία, τόσο μεγαλοπρεπής, τόσο συγκινητική. […] Η τελετή άρχισε στις 4 ακριβώς με την είσοδο του Χίτλερ […]. Το Στάδιον ολόκληρο, […] για τρία ολόκληρα λεπτά, ήταν μια παμμέγιστη φωνή, μια εκκωφαντική βοή, ένα ατελείωτο «Χάιλ Χίτλερ!» […] Ηταν στιγμές αληθινής, βαθειάς συγκινήσεως, ομαδικού ενθουσιασμού. Ολοι μαζύ τραγουδούσαμε τον Εθνικό Γερμανικό Υμνο […].

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ!  […] Εξαιρετικός ενθουσιασμός υπεδέχθη την γαλλική ομάδα, ιδίως όταν είδαν τους Γάλλους αθλητάς να χαιρετούν τον Φύρερ Χιτλερικά, πράγμα που δεν κάναν όλες οι ομάδες. […] Οι Αμερικανοί […] χαιρέτησαν τον Φύρερ βγάζοντας τα ψαθάκια τους και κρατώντας τα στην καρδιά τους.