Δίκαια κι άδικα των αγροτών

Δίκαια κι άδικα των αγροτών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Κιλκίς προχώρησαν πριν από λίγες μέρες σε τρίωρο «συμβολικό αποκλεισμό» του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους. Προειδοποίησαν, δε, πως θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο με επ’ αόριστον κατάληψη της διάβασης στους Ευζώνους, που οδηγεί στην Ευρώπη.

Κατά τα φαινόμενα, το γνώριμο τα τελευταία χρόνια σκηνικό αποκλεισμού των συνόρων με τρακτέρ θα επαναληφθεί από το φθινόπωρο. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν ασφαλώς το δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, να διεκδικούν λύσεις χρησιμοποιώντας όπλα που θεωρούν αποτελεσματικά.

Εδώ όμως τα πράγματα ξεφεύγουν από τους μεταξύ μας «τσακωμούς». Τέτοιες μορφές κινητοποιήσεων θίγουν (και) τα συμφέροντα άλλων χωρών, πλήττουν τις οικονομίες τους, αποσταθεροποιούν τις διακρατικές σχέσεις και εμφανίζουν την Ελλάδα ως παραβιάζουσα διεθνείς και διακρατικές συνθήκες και συμφωνίες.

Πέρυσι οι πολυήμερες καταλήψεις των βόρειων συνόρων προκάλεσαν την κατακραυγή των γειτόνων, μας εξέθεσαν ως χώρα. Οι Βούλγαροι, βλέποντας τα προϊόντα τους που έπρεπε να μεταφερθούν μέσω Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές να σαπίζουν στις αποθήκες και τους αγρότες τους να χάνουν από το εισόδημά τους, λόγω των αποκλεισμών από τα ελληνικά τρακτέρ των τελωνειακών σταθμών, προσέφυγαν στην Ε.Ε. αξιώνοντας την καταδίκη της Ελλάδας και την καταβολή αποζημιώσεων.

Αγρότες της Βουλγαρίας, μάλιστα, προέβησαν τις μέρες εκείνες σε αντίποινα εναντίον των Ελλήνων συναδέλφων τους αποκλείοντας και εκείνοι τα σύνορα και οι δύο χώρες βρέθηκαν ένα βήμα από την κρίση. Οταν, όμως, φέτος την άνοιξη η συνομοσπονδία τους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποκλείσει τις μέρες του Πάσχα τα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να δώσει ένα… μάθημα στους δικούς μας αγρότες για το τι σημαίνουν τέτοιες καταλήψεις, κρύος ιδρώτας έλουσε τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία μας που περίμενε 400.000 πασχαλινούς επισκέπτες από τη γειτονική χώρα και χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί πολιτικο-διπλωματικό παρασκήνιο ώστε να αποτραπεί αυτή η κινητοποίηση. Τα Σκόπια, από την πλευρά τους, φώναζαν ότι καταστρέφεται η οικονομία τους, λόγω της σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και οι Τούρκοι μεταφορείς προσέφυγαν στα αρμόδια διεθνή φόρα. Το θέμα του αποκλεισμού των συνόρων ετέθη από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια, όπου συμφώνησαν να οργανώσουν οι δύο πλευρές συναντήσεις με τους αγρότες και τα συνδικάτα τους, ώστε να αποφευχθεί στο άμεσο μέλλον ένας ελληνοβουλγαρικός «πόλεμος των τρακτέρ» στη μεθόριο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει οι συνδικαλιστές να αντιληφθούν ότι τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται βλάπτοντας τους γείτονες, ούτε βέβαια μπορούν να μας δώσουν οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι ή οι Σλαβομακεδόνες καλύτερες τιμές στο βαμβάκι, στα καπνά ή στο γάλα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή