Ο,τι δηλώσεις…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.

Λογικά καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Η άποψή τους επί του θέματος ήταν γνωστή από παλιά, λαμβάνοντας και υπόψη την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, πολύ δύσκολα θα μεταστρεφόταν μόνο και μόνο για να μη διαταράξει την ενδοκυβερνητική ισορροπία.

Στην ουσία, βέβαια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα έτσι κι αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στεκόταν, και δεν πρόκειται να σταθεί, σε αυτή τη διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου δημιουργώντας ζήτημα. Θυμηθείτε τις περίφημες δηλώσεις Μουζάλα περί «Μακεδονίας», πώς αρχικά άστραψε και βρόντηξε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, απαιτώντας παραίτηση του υπουργού εδώ και τώρα ειδάλλως θα υπήρχαν δυσάρεστες εξελίξεις για τη συγκυβέρνηση. Θα θυμάστε τι συνέβη στη συνέχεια: απολύτως τίποτα. Κανένας δεν παραιτήθηκε και απλώς το –έτσι κι αλλιώς τιποτένιο αυτό– θέμα λησμονήθηκε.

Ηταν σαφές από την αρχή, και στην πορεία κατέστη ακόμα πιο φανερό, πως η αλλόκοτη αυτή συμμαχία, ανάμεσα σε ένα κόμμα που εκφράζει τη ριζοσπαστική Αριστερά και σε ένα άλλο που εκφράζει τη λαϊκιστική Ακροδεξιά, θα έφερε τα χαρακτηριστικά μιας αγοραίας μικροπολιτικής που δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά μόνον στη διατήρηση της εξουσίας.

Σιγά λοιπόν μη διακινδυνεύσουν αμφότεροι την εξουσία για το ισλαμικό τέμενος. Ισα ίσα που και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες: ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψήφισε και πέρασε το σχέδιο νόμου (το υπερψήφισαν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με την Ενωση Κεντρώων να εκφράζει επιφύλαξη ωστόσο) και οι ΑΝΕΛ επειδή το καταψήφισαν (οι μόνοι μαζί με τη Χρυσή Αυγή), πιστοί στο αξιακό τους καταστατικό για το οποίο τους ψήφισε κάποιος κόσμος και μπήκαν στη Βουλή. Εάν κάποτε αυτά τα δύο κόμματα (που, υπό κανονικές συνθήκες, τα χωρίζει ιδεολογική άβυσσος) τα ένωνε η αντιμνημονιακή και αντιδυτική ρητορεία, τώρα πια τα ενώνει η εφαρμογή των μνημονίων και η… μουλωχτή συμπόρευση με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όμως. Οπως έλεγε κάποτε και ο Γιάννης Τσαρούχης, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή