80 χρόνια πριν… 8/9-VΙΙI-1936

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΛΑΧΟΥ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΟΥΕΝΣ:  (Ανταπόκριση της Ελένης Βλάχου από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου την οποία υπογράφει με το επώνυμο του τότε συζύγου της, ως Ελένη Ι. Αρβανιτίδη. Φύλλο 9ης Αυγούστου.) Βερολίνον, 7 Αυγούστου, αεροπορικώς.- Αναμφισβητήτως ο αστήρ των Ολυμπιακών αγώνων του 1936, είναι το «μαύρο θαύμα», ο μοναδικός Αμερικανός «σπρίντερ» Τσέσσε Οουενς, η πειο εξαιρετική μορφή αθλητού στίβου του αιώνος. […] Χάρις εις αυτόν, τρεις φορές ο Αμερικανικός ύμνος αντήχησε εις το Στάδιον. Τρεις φορές ο Χίτλερ σηκώθηκε και εχαιρέτησε την Αμερικανική σημαία και μόλα ταύτα, οι Αμερικάνοι ήσαν οι μόνοι που δεν ήσαν και πολύ ευχαριστημένοι με τις επιτυχίες του. Αυτή η αφάνταστη υπεροχή όλων των μαύρων αθλητών που έλαβαν μέρος εις τους αγώνες έχει αρχίσει να τους θίγει το φιλότιμο και προσπαθούν εις μάτην να δημιουργήσουν θόρυβον και ενθουσιασμό γύρω από τους λευκούς Αμερικανούς αθλητάς που έχουν επισκιασθή. Εις μάτην όμως. Τα σκοτεινά και γελαστά πρόσωπα του Οουενς, του Μέτκαλφ, του Τζώνσον, του Βούντροφ, εξακολουθούν ν’ απλώνωνται εις τα εξώφυλλα όλων των εφημερίδων και εις το Στάδιον τα ολίγιστα σφυρίγματα πνίγονται κάτω από τον ειλικρινή ενθουσιασμό του κόσμου.

AUTO DA FE: Προχθές [6 Αυγούστου 1936] την 7.30 μ.μ. ο Εθνικός Παμφοιτητικός Σύλλογος μετέφερεν εις τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου πολλά κομμουνιστικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδας εις τα οποία έθεσε πυρ. Οι Φοιτηταί και ο συγκεντρωθείς πέριξ της πυράς κόσμος έψαλλεν εν ενθουσιασμώ τον Εθνικόν Υμνον και άλλα πατριωτικά άσματα. Τα Εθνικά φοιτητικά Σωματεία ανεκοίνωσαν ότι όλα τα κομμουνιστικά έντυπα τα οποία θα περιέρχονται εις χείρας των θα συγκεντρωθούν και θα καούν εις Κεντρικά σημεία της πόλεως.

ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ: Η Α. Μ. ο Βασιλεύς αναχώρησε χθες την εσπέραν [7 Αυγούστου] εις Κέρκυραν, όπου θα παραμείνη επί μήνα.

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ: Η υπαίθριος συναυλία η διοργανουμένη υπό της Τουριστικής επιτροπής Κηφισιάς θα δοθή την Τετάρτην 19 Αυγούστου ώραν 6.30 εις την ωραίαν εν Κοκκιναρά παρά τον Αγιον Γεώργιον τοποθεσίαν. Εκτελεσταί η συμφωνική ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών υπό την διεύθυνσιν του κ. Μητροπούλου. […].

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ. ΒΡΥΩΝΗΣ:  (Επιστολή στην «Κ» σε ακρότατη καθαρεύουσα για το γλωσσικό ζήτημα.) [Ο Κωνσταντίνος Χ. Βρυώνης υπήρξε εκ των «θεωρητικών» της δικτατορίας της 21ης Απριλίου.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή