«Πώς έμαθα να αγαπώ τη βόμβα»

«Πώς έμαθα να αγαπώ τη βόμβα»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει περίεργη αίσθηση του χιούμορ. Πρόσφατα κάλεσε τη Ρωσία να δημοσιοποιήσει και άλλα email που βλάπτουν την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ειρωνευόμενος, υποτίθεται, τις καταγγελίες ότι η Μόσχα τον στηρίζει, χακάροντας λογαριασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο τελευταίο ξέσπασμά του υπονόησε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να πάρουν τα όπλα και να επιτεθούν στην Κλίντον σε περίπτωση που εκείνη επιχειρήσει να αλλάξει τους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, επιλέγοντας πιο προοδευτικούς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την οπλοκατοχή. Παλαιότερα είχε πει ότι αν δεν ήταν κόρη του θα μπορούσε να αρχίσει να βγαίνει με την Ιβάνκα Τραμπ.

Το χιούμορ είναι όντως αναπόσπαστο στοιχείο στην πολιτική. Είναι όμως και εξόχως ριψοκίνδυνο εργαλείο. Ισως την ιδανική χρήση μέχρι σήμερα έχει κάνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί και να δείξει ότι δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό του. Οτι αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τον Μπαράκ Ομπάμα ως μπαμπά, σύζυγο, άνθρωπο, αλλά και ότι ταυτόχρονα σέβεται τον θεσμό και χειρίζεται προσεκτικά και με πλήρη αίσθηση ευθύνης τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτόν. Ο Τραμπ κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αντιμετωπίζει με -κωμική- σοβαροφάνεια τον εαυτό του, ως άνθρωπο, επιχειρηματία, πατέρα και εραστή. «Πήγα σε Πανεπιστήμιο Ivy League, έχω εξαιρετική μόρφωση, ξέρω λέξεις, έχω τις καλύτερες λέξεις», είχε πει σε μια αποστροφή του. «Η ομορφιά μου είναι ότι είμαι πλούσιος», σε άλλη. «Ολες οι γυναίκες στο ριάλιτι σόου μου The Apprentice φλέρταραν μαζί μου, συνειδητά ή ασυνείδητα. Είναι αναμενόμενο». Tην ίδια στιγμή κι ενώ όλο το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο έχει φρίξει με τις γκάφες του, που του στοιχίζουν καθημερινά επιρροή και δωρητές, ο ίδιος συνεχίζει ακάθεκτος. Μια καινούργια μέρα ξημερώνει, μία ακόμη εξωφρενική δήλωση Τραμπ έρχεται.

Είναι λες και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει μπει σε μια αυτοκαταστροφική πορεία, δοκιμάζοντας τα όρια του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Νάρκισσος και εγωπαθής, σύμφωνα με τις απόψεις Αμερικανών ψυχιάτρων, μοιάζει να έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του πρώτα ότι θα πάρει το χρίσμα και στη συνέχεια ότι θα γίνει πρόεδρος. Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον σενάριο για ταινία, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Οχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον πλανήτη. Οπως αποκάλυψαν 50 Ρεπουμπλικανοί ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που τού έκαναν, τρεις φορές ρώτησε για τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Αφού τα έχουμε γιατί δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;», ήταν μία από τις απορίες του. Οχι, δεν έκανε πλάκα. Αν όμως δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει το στόμα του και το Twitter του, πώς θα καταφέρει να βάλει περιορισμούς στα δάχτυλά του, τα οποία καυχιέται άλλωστε ότι είναι πολύ μακριά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή