Και διπλωματία των πλημμυρών

Και διπλωματία των πλημμυρών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για βοήθεια προς αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν και την πρωτεύουσα Σκόπια και το Τέτοβο, προκαλώντας τον θάνατο άνω των είκοσι ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές. Ενώ όλες οι όμορες χώρες γνωστοποίησαν, από την πρώτη στιγμή, την αποστολή τεχνικής βοήθειας, η Αθήνα έδειξε κάπως αμήχανη στην αρχή, εκφράζοντας στους δοκιμαζόμενους γείτονες συμπάθεια με ένα tweet του ΥΠΕΞ και εν συνεχεία τη λύπη της από τον Ελληνα επιτετραμμένο στα Σκόπια στο εκεί βιβλίο συλλυπητηρίων.

Σε δεύτερο χρόνο ανακοίνωσε ότι στέλνει πέντε αντλίες νερού και άλλες τόσες γεννήτριες, με την υπόμνηση ότι θα ακολουθήσει και άλλη υλική βοήθεια, ενώ την πρόθεσή του να αποστείλει βοήθεια δήλωσε στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εστω και έτσι έπραξε το δέον. Οταν ο γείτονας δοκιμάζεται, σπεύδεις να βοηθήσεις, γιατί θα χρειαστείς και εσύ τη συνδρομή του όταν σε βρει κάποιο κακό.

Πέραν της πάγιας αυτής αρχής, έχουμε επιπλέον λόγους να βοηθήσουμε. Η βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας που κρατάει σε ομηρία τις σχέσεις των δύο χωρών και τέτοιες χειρονομίες συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε πρόσφατα παραδείγματα ότι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης άνοιξαν δρόμους συνεννόησης μεταξύ «εχθρών». Αναφέρομαι στους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1999 στη Νικομήδεια του Μαρμαρά, και στη δική μας Πάρνηθα, όπου η εικόνα των «εχθρών» της δικής μας ΕΜΑΚ να ανασύρουν ζωντανό ένα κοριτσάκι από τα χαλάσματα προκάλεσε στους Τούρκους βαθιά συγκίνηση και κύμα συμπάθειας υπέρ των Ελλήνων. Το ίδιο και εκείνη στην ελληνική κοινωνία λίγες μέρες μετά στην Αθήνα, με τους Τούρκους διασώστες να δίνουν μάχη αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια. Ολο αυτό το κρεσέντο συμπάθειας στις δύο πλευρές του Αιγαίου κεφαλαιοποιήθηκε σε αυτό που ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς αποκάλεσε εύστοχα «διπλωματία των σεισμών», με ευεργετικά αποτελέσματα στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Βεβαίως δεν πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες ότι με πέντε αντλίες και άλλες τόσες γεννήτριες θα λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Μπορεί όμως να αλλάξει σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (ΜΟΕ, πρωτοβουλίες όπως αυτές του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΜΣ κ.ά.) την ατμόσφαιρα και να εκπέμψει θετικά μηνύματα στους απλούς ανθρώπους, κόντρα στην προπαγάνδα ότι ο νότιος γείτονας δεν τους επιβουλεύεται, είναι δίπλα τους.

Ηδη στα ΜΜΕ στα Σκόπια η ελληνική πρωτοβουλία έτυχε ευρείας προβολής και είναι αυτό ένα δείγμα της διάθεσης να έρθουν πιο κοντά οι κοινωνίες. Χωρίς αυτό το τελευταίο οι όποιες κινήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων για την επούλωση της γνωστής πληγής ουδεμία τύχη μπορεί να έχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή