Στη σύνοδο για τις θάλασσες

Στη σύνοδο για τις θάλασσες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιβαλλοντική προστασία των θαλασσών –ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας– αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών που έχουν ήδη εντοπισθεί και αυτών που εκτιμάται ότι ίσως ανακαλυφθούν το προσεχές διάστημα στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη, η χώρα μας έχει κάθε λόγο να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις για το συγκεκριμένο αντικείμενο και να καταθέτει με ηχηρό τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών.

Οταν, δε, οι συναντήσεις αυτού του είδους διεξάγονται στην Ουάσιγκτον, τα οφέλη από την ελληνική συμμετοχή καθίστανται εκ των πραγμάτων πολλαπλάσια. Υπό αυτό το πρίσμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει κάθε λόγο να συμμετάσχει στη σύνοδο για τον «ωκεανό μας», που αφορά τον θαλάσσιο και τον υποθαλάσσιο πλούτο, την οποία φιλοξενεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου.

Η σύνοδος σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που αρχίζει στις 19 Σεπτεμβρίου. Ετσι, ο κ. Νίκος Κοτζιάς μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ουάσιγκτον και να επιδιώξει επαφή με τον Τζον Κέρι και εν συνεχεία να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενταχθεί στην ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση και στην ειδική σύνοδο που συγκαλεί ο Μπαν Κι Μουν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πιθανώς να υπάρξει και τριμερής συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με δεδομένα τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών και την ευρύτερη συνεργασία σε δράσεις που αφορούν τη θάλασσα.

Στη σύνοδο της Ουάσιγκτον για το μέλλον των ωκεανών θα παρουσιασθούν τεχνολογικές εξελίξεις και θα συζητηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την προστασία και τη βέλτιστη αξιοποίηση του θαλάσσιου και του υποθαλάσσιου πλούτου. Πρόθεση των οργανωτών είναι η επόμενη σύνοδος να διεξαχθεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχετικός σχεδιασμός, αλλά γιατί αυτή η χώρα να μην είναι η Ελλάδα; Είναι μια κατ’ εξοχήν θαλάσσια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή, προφανείς περιβαλλοντικές ανησυχίες και οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση στη σύνοδο της Ουάσιγκτον ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει σε ένα ακόμη διεθνές φόρουμ το αυτονόητο επιχείρημα, που αποτελεί και πάγια ελληνική θέση, υπέρ της αξιοποίησης των θαλασσών με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, όπως είναι και το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή