Μετάθεση της ευθύνης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μαύρα σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Οι οργανισμοί που παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ένας μετά τον άλλο, σπεύδουν να διατυπώσουν αρνητικές προβλέψεις. Ακόμα και οργανισμοί οι οποίοι με καθαρά τεχνοκρατική διάθεση επεξεργάζονται «ουδέτερους» αριθμούς, καταλήγουν σε δυσάρεστες για την οικονομία προβλέψεις.

Η Citi στις εκτιμήσεις της αναφέρει ότι η ύφεση από 0,3% φέτος, το 2017 θα βρεθεί στο 3,2% (από 3,1% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της) και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,2%. Γι’ αυτό εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2017, όπως έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, αφού «βλέπει» ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,14%. Κι αυτό ενώ για την Ευρωζώνη οι προβλέψεις για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στην περιοχή 0,53% έως και 0,14%.

Παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος θα βρεθεί στο 177% του ΑΕΠ φέτος, στο 199% του ΑΕΠ το 2017 και στο 216% του ΑΕΠ το 2018, ενώ βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται φέτος στο 2,7% του ΑΕΠ (καλύτερα από τις προβλέψεις τις Κομισιόν), το 2017 στο 3% του ΑΕΠ (δυσμενέστερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν) και το 2018 στο 5,5% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% το 2017.

Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται παραμονή της δεύτερης αξιολόγησης, κατά την οποία θα εξεταστούν μέτρα που αφορούν τον εργασιακό τομέα, αλλά και η δυνατότητα διευθέτησης του δημοσίου χρέους για την οποία δεν υπάρχει δέσμευση από την πλευρά των πιστωτών. Και επιπλέον η επόμενη χρονιά, το 2017, είναι εκλογική χρονιά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η συγκυρία δεν ευνοεί χάρες στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Θα ασχοληθούν με τους δικούς τους ψηφοφόρους…

Η πραγματική οικονομία παραμένει σε ύφεση και η πτώση της κατανάλωσης επιδρά αρνητικά στα έσοδα του Δημοσίου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι μια ανατροπή των τάσεων αυτών με μέτρα που φέρνουν άμεση ανάπτυξη. Πολλά από αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις και ιδεολογήματα και δεν μπορούν να υιοθετηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Επειδή η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινώνεται τους επόμενους μήνες, αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι η επέλαση της προπαγάνδας. Κυνήγι της διαπλοκής, άνοιγμα δικαστικών υποθέσεων, δέσμευση λογαριασμών έως ότου οι κατηγορούμενοι αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, κομματικοί διορισμοί σε όλο το φάσμα του κράτους, τις ανεξάρτητες –υποτίθεται– αρχές, σε κρίσιμες υπηρεσίες, σε οργανισμούς που έχουν πολιτική και ιδεολογική φόρτιση. Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της οικονομίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει –ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει– σχέδιο για την ανάπτυξη. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από την ύφεση, τη φορολογία, την υποβάθμιση της ζωής. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Μπορεί όμως να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι άλλοι. Αυτό είναι το οικονομικό πρόγραμμα. Να πείσουν ότι δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι προηγούμενες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή