Ελλάς – Βρετανία… η ιστορία μιας σύνταξης

Ελλάς – Βρετανία… η ιστορία μιας σύνταξης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά λέγονται και γράφονται, τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τις συντάξεις των Ελλήνων, οι οποίες στην περίοδο της κρίσης όλο και περικόπτονται. Οι διάφορες κυβερνήσεις, που έχουν υπογράψει τα μνημόνια με τους δανειστές μας, και κυρίως η παρούσα, δεν χάνουν ευκαιρία να βάζουν «χέρι» στα δημόσια και ιδιωτικά Ταμεία, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειώσουν το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα πιπιλίζουν τα αυτιά του κόσμου περί «κοινωνικού κράτους» και τέτοια παρόμοια, κατηγορώντας τις πλούσιες «καπιταλιστικές» χώρες της Ευρώπης για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παροχών κ.λπ. Καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία.

Στα 44 χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής ως αρχιτέκτων μηχανικός, έχω εργαστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (καταβάλλοντας πάντα τις ασφαλιστικές μου εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ) μεταξύ των οποίων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δύο διαφορετικές περιόδους, για ένα συνολικό χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Στο χρονικό αυτό διάστημα (που έληξε το 1983) η σχέση εξαρτημένης εργασίας που είχα με ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο του Λονδίνου, προέβλεπε (υποχρεωτικά) και την καταβολή ασφαλίστρων στον κρατικό φορέα του Η.Β. Το έτος 2009 (δηλ. 26 χρόνια αργότερα), λαμβάνω μία επιστολή από τον κρατικό φορέα του Η.Β., με την οποία με πληροφορούσαν ότι σε δύο χρόνια (με τη συμπλήρωση 65 ετών) αποκτούσα το δικαίωμα να ζητήσω κάποια σύνταξη για τα τέσσερα χρόνια απασχόλησής μου στο Η.Β. Η επιστολή συνοδευόταν από ένα πολυσέλιδο έντυπο που έπρεπε να συμπληρώσω, καθώς και διάφορες αναλυτικές οδηγίες.

Αρχικά το αγνόησα, αφενός μεν γιατί το ποσό της σύνταξης ήταν περίπου 145 ευρώ τον μήνα, αφετέρου διότι η κρίση δεν είχε εμφανιστεί ακόμη σε… όλο της το «μεγαλείο» και με το σκεπτικό του εφησυχασμού ότι το Ταμείο των Μηχανικών ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο πλούσια της χώρας και κατά συνέπεια και οι συντάξεις ήταν οι ανάλογες. Δύο χρόνια αργότερα (με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας μου) λαμβάνω και δεύτερη ειδοποίηση από τον φορέα του Η.Β. όπου με ενημέρωναν ότι μπορούσα να ξεκινήσω τις διαδικασίες συνταξιοδότησης! Αλλά, παρά το 1ο μνημόνιο (του 2010), πάλι δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούσαν οι πειραματισμοί των πολιτικών μας. Τέλος, στις αρχές του 2016, ύστερα από ένα χρόνο Π.Φ.Α. (Πρώτη Φορά Αριστερά) και… «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και με τη χώρα σε πλήρη οικονομική και κοινωνική διάλυση, λαμβάνω και τρίτη ειδοποίηση από το Η.Β. με το προς συμπλήρωση έντυπο!

Αυτή τη φορά, το συμπλήρωσα και το απέστειλα ταχυδρομικά, περισσότερο από περιέργεια, για να δω τι θα μου απαντήσουν, παρά από ανάγκη για το μικρό ποσό που προβλέπεται. Σε λιγότερο από ένα μήνα λαμβάνω μία νέα επιστολή, όπου μου κοινοποιείται η έγκριση της συνταξιοδότησης, με έναρξη από τις αρχές Απριλίου και επιπλέον η πίστωση στον λογαριασμό μου ενός έτους αναδρομικών, «συν» το δώρο των Χριστουγέννων 2015! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, λαμβάνω ακόμη μία ειδοποίηση από το Η.Β. ότι δικαιούμαι να λάβω αναδρομικά για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια (από το 2011 δηλ., συμπλήρωση των 65 ετών). Η υπηρεσία ήθελε όμως να μάθει πώς επιθυμούσα την καταβολή αυτού του ποσού: με την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (έως την εξάντληση του οφειλόμενου ποσού) ή με την εφάπαξ καταβολή του συνόλου! Στο τέλος αυτής της επιστολής, μου επεσήμαναν ότι είχα τρεις μήνες καιρό να τους απαντήσω για τον τρόπο καταβολής αυτού του ποσού. Εάν όμως δεν απαντούσα, ο φορέας του Η.Β. θα κατέβαλε στον λογαριασμό μου το συνολικό ποσό εφάπαξ! Ερώτημα: Προφανώς και τα 139 ευρώ (που απέμειναν από τα 145 μετά το Brexit) και από τα οποία η ελληνική τράπεζα παρακρατεί τα τρία ως προμήθεια (!), δεν αποτελούν συμπλήρωμα των περικοπών που έχουν φροντίσει ο κ. Κατρούγκαλος και οι προκάτοχοί του τα τελευταία χρόνια. Ομως, δεν νομίζετε ότι αποτελεί τουλάχιστον ηθική ικανοποίηση, ότι μια από τις «κακές» καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζει την επαγγελματική απασχόληση και την ασφαλιστική εισφορά, όχι μόνον των δικών της υπηκόων, αλλά και εκείνων που είχαν την τιμή να εργαστούν σε τέτοιες σοβαρές χώρες; Δεν φροντίζουν οι της Π.Φ.Α. να ξαναδιαβάσουν στα λεξικά περί «Κοινωνικού Κράτους»;

*Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή