Οι κάλπες στα Σκόπια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γειτονικά μας Σκόπια οδεύουν προς πρόωρες εκλογές. Τα κόμματα και η κυβέρνηση συμφώνησαν να λύσουν στην κάλπη τις πολιτικές τους διαφορές που τον τελευταίο χρόνο έχουν παραλύσει τη χώρα. Ο αυταρχισμός και η διαφθορά της εξουσίας του Γκρούεφσκι εξόργισαν τον διεθνή παράγοντα που φοβούμενος πιθανό ξέσπασμα λαϊκής οργής με απρόβλεπτες αποσταθεροποιητικές συνέπειες εξανάγκασε τον λαϊκιστή πρωθυπουργό να δεχθεί τις εκλογές μήπως και η κατάσταση εκτονωθεί. Το ενδιαφέρον του είναι μεγάλο καθώς αυτή η χώρα αποτελεί κλειδί στις βαλκανικές ισορροπίες και επομένως οι ισχυροί παίκτες Δύσης και Ανατολής δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι στη διαδρομή προς την κάλπη, ούτε και μετά.

Στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ανησυχούν για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της FYROM. Καθώς οι ελπίδες για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ ξεθωριάζουν, η Μόσχα ανοίγει σιγά σιγά την αγκαλιά της βλέποντας στα Σκόπια ένα μελλοντικό ρωσικό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια που τόσο ανάγκη έχει στο εν εξελίξει παιγνίδι της επιρροής. Και στη δυτική διπλωματία δεν περνούν καθόλου απαρατήρητα τα γλυκοκοιτάγματα του σημερινού πρωθυπουργού Γκρούεφσκι προς τη Ρωσία. Μια τέτοια στροφή όμως, πέραν των άλλων, θα ενεργοποιούσε το εθνοτικό ρήγμα, με τους Αλβανούς που ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη ότι θα τεθούν υπό ρωσική ομπρέλα να βγαίνουν στα βουνά και την περιοχή να παίρνει και πάλι φωτιά.

Η Ελλάδα επ’ ουδενί πρέπει να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις εκλογές και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αφήσει να λύσουν οι γείτονες μόνοι τις πολιτικές διαφορές. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Νίκος Κοτζιάς ταξίδεψε για μια προγραμματισμένη από καιρό ομιλία του σε διπλωμάτες και μολονότι διακήρυξε σε όλους του τόνους ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αναμειχθεί στα εσωτερικά της χώρας και πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι μια ενιαία, σταθερή και ευημερούσα χώρα, υπήρξαν φωνές και πολλοί περισσότεροι ψίθυροι ότι η επίσκεψη έγινε για να ενισχυθεί ο Γκρούεφσκι. Μέχρι και μυστική συνάντηση Κοτζιά – Γκρούεφσκι ανακάλυψε (!) η σερβική προπαγάνδα.

Ορθώς ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέπεμψε ένα τέτοιο μήνυμα. Δεν έχει, εξάλλου, κανένα νόημα να ελπίζει ή, πολύ περισσότερο, να ποντάρει η Αθήνα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς σε αυτές τις εκλογές. Οποιος και αν κερδίσει δεν θα τολμήσει καν να πατήσει την εθνική «κόκκινη γραμμή» στις διαφορές με την Ελλάδα.

Το κλίμα στη σλαβομακεδονική κοινωνία σφυρηλατημένο (και) από τη μακροχρόνια πολιτική εξαρχαϊσμού που ασκεί ο Γκρούεφσκι δεν επιτρέπει υποχωρήσεις, όπως δεν επιτρέπει και στην Ελλάδα, εκτός αν ο κ. Τσίπρας το καταφέρει κι αυτό. Επομένως ας μείνουμε μακριά από τις εσωτερικές τους διενέξεις και ας εργαστούμε για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας σε επίπεδο κοινωνίας. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο της «πληγής» του ονόματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή