Τέσσερα σενάρια για το ίδιο… έργο

Τέσσερα σενάρια για το ίδιο… έργο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορίες έχει προκαλέσει η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με την αξιολόγηση και την τρόικα. Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων έχει μείνει πολύ πίσω. Σε ορισμένους τομείς, όπως τα εργασιακά και η παιδεία, οι αρμόδιοι υπουργοί παίρνουν αποφάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία της αξιολόγησης. Στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε άλλους τομείς, έχει εκδηλωθεί ένα «αντάρτικο» από υπουργούς που έχουν και πολιτικό βάρος και ειδικές σχέσεις με το Μαξίμου. Κανείς δεν τους «μαζεύει», γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ξαναθέτει επιτακτικά ζήτημα χρέους, για να ληφθούν αποφάσεις έως το τέλος του έτους. Επενδύει στη συμμαχία του Νότου, με τη συμμετοχή και του προέδρου Ολάντ, για να σφυρηλατηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός προφανώς γνωρίζει ότι, αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, θα πρέπει να αποχαιρετήσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας. Το κράτος θα αρχίσει πάλι να χρωστάει και θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς τέλος. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να σταθεροποιηθούν, οι φόροι δεν θα πιάνουν τους στόχους και η πραγματική οικονομία θα υποφέρει.

Εδώ αρχίζουν οι απορίες για το τι σκέπτονται στο Μαξίμου. Ενα σενάριο θέλει την κυβέρνηση να πιστεύει πως θα κλείσει την αξιολόγηση και θα πάρει τις επόμενες δόσεις κάνοντας το μίνιμουμ δυνατό. Ενδεχομένως να σκληραίνει τη στάση του έναντι των δανειστών για να πουλήσει, ως συνήθως, τον επώδυνο συμβιβασμό που θα ακολουθήσει. Ενα δεύτερο σενάριο είναι ότι απλά έχει χαθεί η μπάλα, υπάρχει αδυναμία συντονισμού και ελέγχου των «άτακτων» υπουργών. Ενα τρίτο σενάριο είναι ότι ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι δεν θα πάρει τίποτα ουσιαστικό στο χρέος, διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και ανεβάζει τους τόνους για να πάει σε εκλογές πριν χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα, έως την επόμενη άνοιξη.

Τέταρτο σενάριο (το οποίο και πιστεύω περισσότερο με βάση την εμπειρία των τελευταίων δύο ετών): Ο πρωθυπουργός πάει βήμα βήμα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο και ακολουθώντας το πολιτικό του ένστικτο. Και όπου τον βγάλει, μαζί μ’ εμάς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή