80 χρόνια πριν… 9-ΙΧ-1936

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΧΗ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ: Λονδίνον, 8.- Καθ’ α βεβαιούται υπό προσφύγων οίτινες έφθασαν ενταύθα εξ Αγίου Σεβαστιανού, πλείστοι των εκεί προκρίτων εζήτησαν παρά του διοικητού όπως παραδώση την πόλιν [στους εθνικιστές] υπό τον όρον να επιτύχη την χορήγησιν αμνηστίας. Κατά τας αυτάς πληροφορίας οι κάτοικοι της επαρχίας των Βάσκων φοβούνται μη ο Αγιος Σεβαστιανός υποστή την τύχην του Ιρούν. Η ερυθρόχρυσος σημαία των επαναστατών [εθνικιστών] υψώθη σήμερον την 12.30 εις το φρούριον της Γουαδελούπας. Ούτως, οι επαναστάται εγκατεστάθησαν πλέον σταθερώς αυτόθι. [Στη φωτογραφία, κυβερνητικοί υπερασπιστές του Αγίου Σεβαστιανού]

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΖΙ: Παρίσιοι, 8.- Καθ’ α αγγέλλεται εκ Βερολίνου αύριον περί ώραν 11ην κάμνει έναρξιν των εργασιών του εις Νυρεμβέργην το όγδοον συνέδριον των Εθνικοσοσιαλιστών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ: Το Σάββατον [12 Σεπτεμβρίου 1936] αναχωρεί ο κ. Πιπινέλης εις Βουδαπέστην όπου ετοποθετήθη ως πρεσβευτής. [Σημ. «Φ»: Ο μετέπειτα βασιλικός πρωθυπουργός και υπουργός του Παπαδόπουλου διπλωμάτης κατά τη διάρκεια του Πολέμου ήταν πρεσβευτής της Ελλάδος στη Μόσχα και όταν αυτή, λόγω της γερμανικής απειλής, εκκενώθηκε, ο Πιπινέλης, όπως και οι ομόλογοί του, εγκαταστάθηκε στο Κουιμπίτσεφ, όπου η προσωρινή έδρα της σοβιετικής κυβερνήσεως. Θα είχε ενδιαφέρον να ερευνηθεί αν ο Πιπινέλης, δόκιμος ως συγγραφέας, άφησε κείμενο (πέραν των υπηρεσιακών αναφορών του) σχετικό με την εκεί θητεία του.]

GUSTAVE KAHN: Συνεπεία καρδιακής κρίσεως, απέθανεν εις Παρισίους, εις ηλικίαν 77 ετών, ο ποιητής Γουσταύος Καν, ένας από τους τελευταίους επιζώντας εκπροσώπους του συμβολισμού.

Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΚΟΜΙΣΘΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ: Κατά τηλεγράφημα προς το υφυπουργείον Δημοσίας Ασφαλείας, εις την περιφέρειαν του χωρίου Ελατον Γρεβενών εφονεύθη και ο λήσταρχος Λόλας, πατήρ. Η κεφαλή του απεκόπη και προσεκομίσθη εις τας αρχάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή