Προαπαιτούμενο η εμπιστοσύνη

Προαπαιτούμενο η εμπιστοσύνη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι το 2014 χάθηκαν από τα κρατικά ταμεία έσοδα ΦΠΑ, περίπου 5 δισ. ευρώ, πέρασε στα «ψιλά» της δημόσιας συζήτησης. Υπό κανονικές συνθήκες και μόνον το γεγονός ότι σε ετήσια βάση χάνονται, μόνον από ΦΠΑ, όσα μας παίρνει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο μέτρων που έφερε (αύξηση φόρων σε κατανάλωση, καύσιμα, εισόδημα, ακίνητη περιουσία) θα έπρεπε να κινητοποιήσει άπαντες. Ουδέν συνέβη.

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Στο σύνολο της Ε.Ε., επίσης το 2014, τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή ΦΠΑ έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 159,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για μία χώρα όπως η Ελλάδα, με ένα ασφυκτικό πρόγραμμα λιτότητας και συντριπτική αύξηση φόρων, η επιβεβαίωση τέτοιας έκτασης φοροαποφυγής θα έπρεπε να σοκάρει.

Αντιθέτως, αυτό που παρατηρείται είναι ο «εθισμός» όλων μας, είτε ως παρατηρητών είτε ως συναλλασσομένων σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα.

Προφανώς, όταν το ένα τέταρτο του κόστους ενός προϊόντος είναι ο φόρος, το κίνητρο για συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» είναι πολύ ισχυρό. Αντιμετωπίζεται μόνον με ελέγχους;  H απάντηση είναι όχι. Το βλέπουμε δίπλα μας. Οι αποδείξεις είναι σπάνιο είδος. Οταν δεν απουσιάζουν πλήρως, αντικαθίστανται από μηχανογραφημένα «δελτία παραγγελίας», που ουδεμία φορολογική αξία έχουν. Η μακάρια συνενοχή της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την πρακτική (ακόμη και όταν νομοτελειακά θα οδηγήσει σε δημοσιονομική τρύπα και άρα σε νέα μέτρα που, με τη σειρά τους, δεν θα πληρωθούν κ.ο.κ.) είναι, τελικά, η ρίζα του κακού. Υπάρχει λύση; Ναι, το δίπτυχο μειωμένοι φόροι, αυξημένη φορολογική συνείδηση. Υπό μία βασική προϋπόθεση: Μια συμφωνία εμπιστοσύνης που θα αποδεχθούν και θα τηρήσουν όλοι: κυβέρνηση, επιχειρήσεις, πολίτες και οι εταίροι της χώρας.

Αναζητείται λοιπόν ο ηγέτης, που θα συμπαρασύρει τους πολίτες: «Θα μειώσουμε τους φόρους σε ετήσια βάση, αρκεί εσείς, πολίτες και επιχειρηματίες, να δεσμευθείτε ότι θα τους πληρώνετε». Ο ηγέτης, που θα μπορέσει να εμπνεύσει για μια κοινωνική συμφωνία εμπιστοσύνης, με στόχο την υπέρβαση των 7 ετών μνημονιακής μιζέριας. Τα βίντεο με όσα έλεγε, πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ, αποδεικνύουν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι αυτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή