Μόνιμη τιμωρία των ιδιοκτητών

Μόνιμη τιμωρία των ιδιοκτητών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, η οικονομία δεν ανταποκρίνεται στα ευχάριστα, αισιόδοξα κυβερνητικά σενάρια. Η ύφεση επιμένει και η στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας είναι ορατή. Η αύξηση φορολογικών συντελεστών σε περίοδο ύφεσης οδήγησε σε αδιέξοδο και το Δημόσιο προσπαθεί να προκαλέσει οικονομική δραστηριότητα και να εισπράξει με τον παραδοσιακό τρόπο. Επιβαρύνει περισσότερο τα ακίνητα, η αξία των οποίων έπεσε κάθετα, σε μια αγορά με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ μια μεγάλη κατηγορία ακινήτων δεν προσφέρει στους ιδιοκτήτες κανένα εισόδημα. Απλώς, φορολογούνται!

Κι όμως, σε αυτήν τη φθίνουσα αγορά ισχύει ο φόρος υπεραξίας που υποτίθεται θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο! Είναι ένας φόρος από το παρελθόν που επιβλήθηκε από μια κυβέρνηση που νόμιζε ότι οι τιμές ακινήτων πάντα αυξάνονται και συνεπώς μπορούσε να φορολογηθεί η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε σχετικά σύντομο διάστημα από την αγορά ή ανέγερσή του. Σήμερα, η εφαρμογή του νόμου αυτού είναι παράλογη επειδή οι αντικειμενικές τιμές είναι πάνω από τις πραγματικές και πιθανότητα οι πωλητές ακινήτων θα πληρώνουν φόρο σε ανύπαρκτη υπεραξία. Οι αγοραστές θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον φόρο μεταβίβασης που είναι 3% της (υψηλής) αντικειμενικής αξίας…

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική επιβάρυνση-ποινή που περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Νομοσχέδιο προβλέπει νέες επιβαρύνσεις για όσους θέλουν να πωλήσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητο.

Ακόμα, όποιοι τυχεροί-άτυχοι κληρονομήσουν ακίνητο πρέπει να αποκτήσουν από μηχανικό βεβαίωση ότι ο… μακαρίτης δεν είχε αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο, πάλι πρέπει να προσκομιστεί ανάλογη βεβαίωση μηχανικού! Ειδικά σε περιπτώσεις ακινήτων χαμηλής αξίας, η καλύτερη λύση θα είναι η μη αποδοχή της κληρονομιάς, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, αλλά και η μείωση εισπράξεων του Δημοσίου από τον φόρου κληρονομιάς.

Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ζωντανός και έχει επαγγελματικό ακίνητο (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.), είναι προφανές ότι πρέπει να πληρώσει ώστε να αποκτήσει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Συνεπώς, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει την τύχη να βρει μισθωτή για το επαγγελματικό ακίνητό του, θα πρέπει, πριν από την ενοικίαση, να πληρώσει διάφορους επαγγελματίες ώστε να εξασφαλίσει τις βεβαιώσεις που υποχρεούται να διαθέτει. Συγκεκριμένα πρέπει να πληρώσει για υπηρεσίες:

– ενεργειακού επιθεωρητή, για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,

– πολιτικού μηχανικού, για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων,

– ηλεκτρολόγου, για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης,

– μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει στην πράξη.

Επειτα όμως από όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες θα απολαμβάνουν την απόδοση της επένδυσής τους; Οχι! Πρέπει, ανά πενταετία, να υποστούν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των επαγγελματικών κτιρίων, ενώ στις κατοικίες ο έλεγχος αυτός προβλέπεται ανά επταετία.

Κανείς ιδιοκτήτης δεν γλιτώνει από τη μανία φορολογίας. Οσο είναι ιδιοκτήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή