Αντιγράφουν το έργο της Ν.Δ., αλλά δεν το υλοποιούν…

Αντιγράφουν το έργο της Ν.Δ., αλλά δεν το υλοποιούν…

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λαϊκίστικη ρητορική «40 χρόνια όλα χάλια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να μηδενίσει τα αναπτυξιακά εργαλεία που βρήκε ως παρακαταθήκη προηγούμενων κυβερνήσεων. Οταν υπηρετούσα στο ΥΠΕΚΑ ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με τους συνεργάτες μου καταρτίσαμε, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε και κληροδοτήσαμε στη σημερινή κυβέρνηση έναν νόμο-εργαλείο για μια νέα πολιτική γης. Μετά από ενάμιση χρόνο πλήρους αδράνειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίασε προς διαβούλευση μια αντιγραφή του ιδίου νόμου με ελάχιστες μικρές μεταβολές, ίσως για να μας πει ότι δεν υλοποιούσε δήθεν επειδή σχεδίαζε και όχι επειδή… δεν ξέρει πώς!

Σε διατάξεις που εμείς είχαμε ψηφίσει και ισχύουν στηρίζεται η δρομολογούμενη ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση όλων των κτιρίων της χώρας.

Ο Νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης πρώτη φορά έδωσε λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Με κίνητρα στους πολίτες για να «ζωντανέψουν» τα περιουσιακά τους δικαιώματα και μέριμνα για ευαίσθητες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, κ.ά.). Ευνοήθηκαν οι περιοχές που πλήττονταν από την αυθαίρετη δόμηση, με όρους τήρησης περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Το ΣτΕ πρώτη φορά μετά το 1983 (Νόμος Τρίτση) αποφάνθηκε για νόμο περί αυθαιρέτων ότι είναι συνταγματικός, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του.

Δυστυχώς, ο κανόνας της πλήρους εφαρμογής δεν ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ό,τι αβλεψίες, ή ακόμα και νομικούς κινδύνους, μπορεί αυτό να προκαλέσει. Χαρακτηριστική περίπτωση, οι παραλείψεις που αφορούν την εισροή πόρων στο «Πράσινο Ταμείο» από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Μήπως τέτοιες αδράνειες προσπαθεί να «κουκουλώσει» η… ανακύκλωση του νόμου ως νέου νομοσχεδίου με μικροδιαφορές;

Η θέσπιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου, που προσπαθεί να οικειοποιηθεί η παρούσα κυβέρνηση, εξασφαλίζει διαφάνεια στην αγορά, ορθή πληροφόρηση, αναβάθμιση του περιουσιακού δικαιώματος κάθε πολίτη. Προάγει την ασφάλεια κατασκευών και συναλλαγών. Αλλά ενώ είχε ολοκληρωθεί, επί ενάμιση χρόνο δεν ενεργοποιήθηκε. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, που δημιουργήσαμε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Δεν θα το προσθέσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα έργα Ν.Δ. που οικειοποιούνται;

Και βέβαια έχουμε την Τράπεζα Γης που καθιερώνει την ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης. Αυτή αγοράζει – πουλάει – ανταλλάσσει – διαχειρίζεται δικαιώματα (μεταφορά συντελεστή), αξίες και ακίνητα. Δημιουργεί κοινόχρηστους χώρους και καλύπτει στεγαστικές ανάγκες. Κι όμως, αντί η κυβέρνηση να εξελίξει αυτό το εργαλείο σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, έχασε 1,5 χρόνο και έρχεται τώρα να το περιορίσει.

Στον χωροταξικό σχεδιασμό: μειώσαμε τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα, περιορίζοντας τον χρόνο έγκρισης των σχεδίων πόλης σε 2 – 4 έτη (από 5 – 20 στο παρελθόν). Δρομολογήσαμε τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη με τις θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κ.λπ.) και προχωρήσαμε σε αναθεώρηση των 12 Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων που δίνουν κατευθύνσεις ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και στις χρήσεις γης: προστέθηκαν νέες στον πολεοδομικό σχεδιασμό, με βάση τις σημερινές ανάγκες κοινωνίας και οικονομίας. Αντιστοιχίσαμε πρώτη φορά περίπου 6.000 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων του ΥΠΟΙΚ με τις χρήσεις γης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τις σχετικές διατάξεις, δίχως καν να τις αντικαταστήσει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και σε ενδεχόμενες επικείμενες επενδύσεις.

Ευτυχώς για τους πολίτες και δυστυχώς για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το έργο είναι υπαρκτό. Οι πολιτικές βρίσκονται μπροστά τους. Και δεν θα διστάζουμε να τις υπενθυμίζουμε τακτικά για να εμπεδωθεί πως το πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η έλλειψη εργαλείων σοβαρής διακυβέρνησης, αλλά η μη αξιοποίησή τους από ανικανότητα, ή ιδεοληψία. Και η απλή «ανακύκλωσή» τους, για επικοινωνιακούς λόγους, δεν κρύβει την αλήθεια.

*Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι βουλευτής Ν.Δ., πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή