Τα Σαββατιάτικα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαβίλη – Μοσχάτο, ένα ΚΠΕ δρόμος

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πού θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Eρευνας και Πολιτικής (ΚΠΕ). Αλλά το σημείο θα μπορούσε να είναι η κατάληξη μιας νοητής γραμμής που ενώνει την πλατεία Μαβίλη με το Μοσχάτο. Θυμίζω ότι στις δόξες του το ΚΠΕ ήταν από τα μεγαλύτερα θινκ τανκ στην Ελλάδα. Επανενεργοποιείται σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη εποχή, προκειμένου να ενισχύσει τη φιλελεύθερη και κεντροδεξιά πολιτική σκέψη και να ενώσει κατευθύνσεις που ποτέ δεν χώρισαν. Πρόεδρος στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που κάνει το δικό του comeback. Γραμματείς για εκτελεστικά και οργανωτικά ζητήματα είναι ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς, από τον πυρήνα του καραμανλικού περιβάλλοντος και άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και ο επίσης δικηγόρος και δημοσιογράφος Χάρης Κονιδάρης, διευθύνων το γραφείο Τύπου του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, απόφοιτος του Χάρβαρντ και συναπόφοιτος του Μητσοτάκη από το Κολλέγιο Αθηνών. Σύντομα θα δημιουργήσουν πυρήνες σκέψης στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για να δούμε τι θα δούμε.

Νέο στυλ διαβούλευσης

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η προχθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους προέδρους και τους αναπλ. προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος καθόταν δύο ώρες και τους άκουγε. Στο τέλος, τους είπε απλώς την άποψή του, ότι ο ρόλος του Συμβουλίου και μαζί με αυτόν ο νόμος Διαμαντοπούλου πρέπει να αποκατασταθούν. Το «πρώτα ακούμε και μετά μιλάμε» είναι το νέο στυλ διαβούλευσης που θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης και σε άλλες συναντήσεις του. Η σιωπή ως υπέρτατη αξία της δημοκρατίας.

«Δεν θα γίνουμε σπιρτζαίικο»

Πολλές οι ήττες στον δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, παραδέχθηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς. Πιο πολλά, όμως, τα μαχαίρια. Ειδικά όταν οι συριζαίοι οδεύουν σε συνέδριο εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο. Δηλαδή χωρίς κανένα ουσιαστικό αφήγημα, εκτός του να μοιράσουν τα πρόσωπα και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιρροή στο κόμμα και στο κράτος. Και, βεβαίως, να μεταφέρουν τις πολιτικές τους αντιπάθειες στο συνέδριο. Οπως αυτές για τον Χρήστο Σπίρτζη, που εσχάτως το παίζει κομματοπατέρας στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι ότι αν δεν το έκανε θα τον συμπαθούσαν. Είναι, άλλωστε, ο καλύτερος φίλος του Νίκου Παππά και ιδιαίτερα ενεργός στην «Ενωτική Κίνηση». Οπως το έθετε πηγή μου στην Κουμουνδούρου, «δεν θα αφήσουμε το σπιρτζαίικο να κάνει κουμάντο». Και κυρίως οι 53+, που θέλουν ένα ισχυρό αριστερό μέτωπο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που βάζει πολλούς στον πειρασμό να πηδήξουν από το πλοίο της Ενωτικής σε αυτό των 53+. Καθώς η δράση προκαλεί αντίδραση, οι προεδρικοί προσπαθούν να φτιάξουν έναν αριστερό πόλο –μια τάση μέσα στην τάση– για να μη χάσουν δυνάμεις. Πάντως, στην εκδήλωση που οργανώνει σήμερα η «Εποχή» –ταυτισμένη με τους 53– θα μιλήσει και ο Νάσος Ηλιόπουλος της Ενωτικής και ο Νίκος Βούτσης. Η νεκροψία θα δείξει αν η σημερινή εμφάνισή τους σημαίνει ότι αποφάσισαν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

…αλλιώς ξύπνησε

Είχε και τα ευτράπελά της η ιστορία του νέου διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank: Λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με την τράπεζα, ο Θ. Πανταλάκης είχε ενημερωθεί ότι θα γινόταν διευθύνων σύμβουλος. Μου λένε ότι ξεκίνησε την επόμενη μέρα όλο χαρά για το γραφείο του Γ. Δραγασάκη στη Ζαλοκώστα, την άτυπη «γιάφκα» όπου λαμβάνουν χώρα σχετικές ζυμώσεις και «θαψίματα». Ομως, η χαρά του κόπηκε όταν μπήκε μέσα ο Τ. Ρουμελιώτης και είπε στην ομήγυρη κάτι του τύπου «καλά, δεν θα με συγχαρείτε που έγινα διευθύνων σύμβουλος της Attica;». Κοινώς, ο Πανταλάκης κοιμήθηκε διευθύνων σύμβουλος και ξύπνησε με υπαρξιακή κρίση. Μου θύμισε τον Αβραμόπουλο, που κοιμήθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξύπνησε επίτροπος. Και στις δύο περιπτώσεις, κανένας δεν έκανε τον κόπο να τους ενημερώσει.

Σκελετοί

Το «Γίδα resort», κατά τη γλαφυρή περιγραφή του Π. Καμμένου, δεν είναι ο μόνος σκελετός από την ντουλάπα που βγάζει το πόρισμα για την Attica Bank. Αυτό περιέχει και άλλες ιστορίες για αγρίους που αφορούν μεγάλη έκθεση σε δανειοδότηση επιχειρηματιών που είναι κυβερνητικοί φίλοι. Οι συγκεκριμένοι δεν φιλοδοξούσαν να εξασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια. Hθελαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Ο ένας δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και ο άλλος στον ενεργειακό. Εμφανίζονται πλέον ως Ταλιμπάν του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως θήτευσαν στις τάξεις του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Κάτι σαν κλώνοι του Χρ. Σπίρτζη δηλαδή…

H ζωή ενός ήρωα

Δεν ξέρω αν η επιλογή του έργου ήταν τυχαία ή αν προέκυψε αυθόρμητα μετά τη συνάντηση που είχε ο διοικητής της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας εθεάθη το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής μετά της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου και του Κώστα Τασούλα. Το έργο που απήλαυσαν ήταν το «Η ζωή ενός ήρωα» του Γιόχαν Στράους. Σημειώνω ότι απαρτίζεται από τρία κεφάλαια: Ο ήρωας και οι εχθροί του, ο ήρωας και οι σύντροφοί του και ο ήρωας νικά. Εντελώς καρμικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή