Εκκλησία – Πολιτεία: 3-0

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν έχει λόγο η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά, ποιος έχει λόγο;», αναρωτήθηκε χθες, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η απάντηση είναι σαφής: μόνο το υπουργείο Παιδείας. Γιατί, αν αρχίσει να έχει άποψη η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά, γιατί να μην έχει λόγο και για το μάθημα της Φυσικής και της Βιολογίας, αμφισβητώντας π.χ. το Big Bang και τη θεωρία της εξέλιξης; Γιατί να μην παρεμβαίνει και στο μάθημα της Ιστορίας και να δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα του 1821 και το κρυφό σχολείο, αναπαράγοντας τους γνωστούς εθνικιστικούς μύθους; Γιατί να μην καταστήσει υποχρεωτική την προσευχή σε όλα τα σχολεία, όπως θα ήθελε και την ανάρτηση εικονισμάτων μέσα στις σχολικές αίθουσες;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι έξυπνος άνθρωπος και η χθεσινή επιστολή του είναι καλογραμμένη, ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης μπορεί σχεδόν να τον δικαιώσει. Διαρρηγνύει, λοιπόν, τα ιμάτιά του ότι δεν είναι στόχος της Εκκλησίας η κατήχηση, αλλά τονίζει ότι το μάθημα πρέπει να παρέχει «μια πλήρη εικόνα της ιδιαιτερότητας της Ορθοδοξίας». Ποια ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητα της Ορθοδοξίας; Και γιατί πρέπει να τη διδάσκονται μουσουλμανόπαιδα ή Εβραιόπουλα αν όχι για την «παραγωγή πιστών», όπως ειρωνικά λέει ο ίδιος; «Υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούνται από μία σχετική πλειοψηφία ελληνογενούς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα και ένα άθροισμα εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, για τις οποίες θα ακολουθείται η πολιτική της μη ομαλής αφομοιώσεώς τους από την ελληνική κοινωνία;», απορεί σε ένα από τα ειλικρινέστερα και πιο αντιδραστικά σημεία της επιστολής του ο Αρχιεπίσκοπος.

Η συγκεκριμένη αποστροφή αφορά την παιδεία των προσφύγων. Ποια ακριβώς είναι η ενδεδειγμένη παιδαγωγική μέθοδος για την ενσωμάτωση των ανήλικων μεταναστών; Να τους μάθουμε να σταυροκοπιούνται και να τραγουδούν το αλήστου μνήμης «Τα χριστιανόπουλα κινήσαν με χαρά»; Είναι λίγο απογοητευτική η στάση του με δεδομένη την ελπιδοφόρα εκκίνησή του στην Αρχιεπισκοπή, ειδικά μετά την ταραγμένη θητεία του προκατόχου του και τη σύγκρουση Εκκλησίας – Πολιτείας για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ο κ. Ιερώνυμος διαμαρτύρεται για τη συνήθη επωδό του Νίκου Φίλη ότι «η Πολιτεία αποφασίζει», επειδή με αυτήν τη φράση ο υπουργός Παιδείας αφήνει να εννοηθεί ότι «η Εκκλησία επιθυμεί να ποδηγετήσει την Πολιτεία».

Μα αυτό δεν συμβαίνει; Το Μαξίμου αδειάζει τον Φίλη, όπως και ο κ. Καμμένος, αλλά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα της επιστολής. Εκκλησία – Πολιτεία: 3-0 και το αληθινό ματς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή