Η αγάπη του Σιμόν Πέρες για την Ελλάδα

Η αγάπη του Σιμόν Πέρες για την Ελλάδα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Iδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Ισραηλινού πρώην προέδρου Σιμόν Πέρες. Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Πέρες παρέλαβε το Βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος» του Ιδρύματος. Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε προσωπικότητες που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο κουράγιο και θάρρος απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής διακρίσεις και αντισημιτισμού.

Σε αυτή του την προσπάθεια ο Πέρες βοήθησε αξιωματούχους στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν το ανυπέρβλητο κουράγιο που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

Εκείνο το βράδυ αποκάλυψε και την κρυφή αγάπη του για την Ελλάδα. Εκείνο το βράδυ μάθαμε ότι η ζωή του συνδεόταν με τόσους τρόπους με την Ελλάδα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις εβραϊκές και ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

«Είμαι πολύ περήφανος και συγκινημένος γιατί για μένα η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα. Είναι κομμάτι της ιστορίας της οικογένειάς μου και της ιδεολογίας της πατρίδας μου».

Αρχικά μας αποκάλυψε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στο νέο κράτος του Ισραήλ. Oπως ανέφερε: «Oπως ίσως θα γνωρίζετε, ο David Ben-Gurion, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, αποφάσισε να μάθει την ελληνική γλώσσα. Γιατί; Σκέφτηκε ότι κάτι έλειπε από την ιστορία μας, κάτι που αποτελούσε την ουσία του κράτους. Σκέφτηκε ότι είχαμε μεγάλους προφήτες, καταπληκτικούς ιερείς και κάποιους καλούς βασιλείς, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να γίνουμε σωστοί πολιτικοί. Ζήτησε ειδικούς συμβούλους ώστε να του διδάξουν αυτό που πίστευε ότι ήταν μία από τις αδυναμίες του Ιουδαϊσμού. Η μη κατανόηση του τι είναι κράτος. Ολοι σκέφτηκαν ότι αυτό που έλειπε από τη Βίβλο μας βρισκόταν στην ελληνική φιλοσοφία. Αποφάσισε λοιπόν να διδαχθεί την ελληνική φιλοσοφία, ώστε να κατανοήσει τι σημαίνει να είσαι αρχηγός ενός κράτους. Μελέτησε την ελληνική γλώσσα και την έκανε μέρος της ιδεολογίας του. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς που είχαμε ποτέ».

Στη συνέχεια αποκάλυψε την πολύ προσωπική του σχέση με τον ελληνικό λαό. Oπως είπε: «Για μένα η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα. Είναι κεφάλαιο της ιστορίας της οικογένειάς μου για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Ο πατέρας μου υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησε με τους συμμάχους στην Ελλάδα. Εάν οι ναζί είχαν συλλάβει τον πατέρα μου θα τον είχαν σίγουρα σκοτώσει, αφού ήταν ο μοναδικός Εβραίος.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έψαξε κάποιο μέρος να κρυφτεί. Αυτό το μέρος ήταν ένα μοναστήρι όπου οι μοναχοί αποφάσισαν να του προσφέρουν καταφύγιο και να τον προσέχουν για δύο χρόνια ρισκάροντας τη ζωή τους. Ο πατέρας μου δεν γνώριζε ελληνικά και αποφάσισε να τα μάθει, όπως έμαθε και την ελληνική μουσική. Eμεινε εκεί για δύο χρόνια, υπό την προστασία των μοναχών. Oταν επέστρεψε σπίτι ήταν ενθουσιασμένος με τους Eλληνες, τους μοναχούς και τον τρόπο που τον προστάτεψαν ρισκάροντας τη ζωή τους. Γύρισε χαρούμενος και τραγουδούσε στα παιδιά του ελληνικά τραγούδια. Oπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής και της σκέψης μου».

Τα λεγόμενα του Σιμόν Πέρες αποτελούν μεγάλη τιμή για τον λαό της Ελλάδας, αφού πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νέας εποχής και για έναν άνθρωπο που κρατούσε μέσα του τις ελληνικές αξίες και το ελληνικό φιλότιμο. Θα λείψει σε όλους τους Ελληνες ανά τον κόσμο.

* Ιδρυτές του Ιδρύματος για την Ημέρα του ΟΧΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή