Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει το Δημόσιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει το Δημόσιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά, από το 1973, οπότε προσελήφθη στο ΕΜΠ, η κ. Θεανώ Φωτίου δεν πήρε καν μυρωδιά για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο; Επρεπε να γίνει (προς ζημίαν της χώρας) υπουργός για να διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζει ένα εχθρικό κράτος (εμείς οι πολίτες να δει…) και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν κάνουν τίποτα… Αυτή είναι η εμπειρία μας πια από μέσα για το πώς δουλεύουν τα υπουργεία. Είναι ένα κράτος που καθόμαστε εμείς από πάνω και από κάτω μάς υπονομεύει το σύμπαν. Μας υπονομεύουν… Το 15% του υπουργείου είναι νέα παιδιά και αυτά… είναι άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και μας βοηθάνε» (nstv webtv 21.9.2016).

Και το πρόβλημα είναι ότι μετά 42 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και δύο χρόνια στον υπουργικό θώκο, πάλι δεν κατάλαβε ότι ουδείς υπονομεύει τη «λαοσωτήριο», αλλά έτσι όπως λειτουργεί το Δημόσιο υπονομεύει κάθε πολιτική. Δεν άκουσε άραγε ποτέ δηλώσεις πρώην υπουργών για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο; Δεν διάβασε κανένα από τα δεκάδες άρθρα βιβλία, μελέτες κ.ά. για το πώς το Δημόσιο παίρνει νέα παιδιά γεμάτα όρεξη για δουλειά και τα μεταμορφώνει σε… δημοσίους υπαλλήλους; Αλλά τι να λέμε τώρα;

Η σχέση της νέας Αριστεράς με το διάβασμα γίνεται ίδια με τη σχέση που είχε η παλιά   Δεξιά με το βιβλίο: από μακριά και μαλωμένοι.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι άνθρωποι κι ας αγριεύονται αδαπάνως οι πάντα έτοιμοι να λύσουν το ζωνάρι συνδικαλιστές. Είναι πως ένα σύστημα χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση δημιουργεί υπαλλήλους χωρίς διάθεση να βελτιωθούν, να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Ξέρουν ότι ακόμη κι εκείνοι που υπονομεύουν διά της ραθυμίας τους τις πολιτικές κάθε κυβέρνησης θα «δικαιωθούν» στις προαγωγές και στις αυξήσεις. Γνωρίζουν επίσης πως, ακόμη κι αν δεν κάνουν τίποτε, δεν θα αντικατασταθούν από κάποιον νέο που θα προσφέρει, αλλά διά των «αγώνων» τους θα συνεχίζουν να τεμπελιάζουν.

Δεν φταίνε οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Δημόσιο, φταίει η δομή, αυτή που η κ. Φωτίου και οι σύντροφοί της πάλεψαν με νύχια και με καταλήψεις να την κρατήσουν απαράλλαχτη. Ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ είχε γράψει στον Τζον Κένεντι «θα ανακαλύψεις ότι το κράτος είναι τέτοιος οργανισμός που, αν και κάνει στραβά τα μεγάλα πράγματα, κάνει στραβά και τα μικρά πράγματα».

Τώρα το ανακαλύπτει η κ. Θεανώ Φωτίου και το υπόλοιπο –κατά Βαρουφάκη– «αριστερό τσούρμο» που μας κυβερνά. Καλό είναι να μαθαίνουν οι άνθρωποι, αλλά ο λογαριασμός –για εμάς τους πολίτες– είναι πολύ αλμυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή