Μετρώντας(;) πρόσφυγες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Αυγούστου ο, κατά γενική ομολογία αποτελεσματικός (αν είχε και αρμοδιότητες), υπουργός για το Μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας έθετε ως «όριο θραύσης» για την Ελλάδα τους 60.000 πρόσφυγες.  Σε  αυτό τον αριθμό οριοθέτησε τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί, υποτυπωδώς, στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Η «κόκκινη γραμμή» παραβιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου. Το ημερήσιο δελτίο προσφυγικών ροών εκείνης της ημέρας αναγνώρισε ότι οι παραμένοντες στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν τις 60.000. Ενα μήνα αργότερα, και ενώ οι ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να είναι ισχυρές, τα επίσημα μεγέθη παραμένουν αμετάβλητα.

Τι, αλήθεια, συμβαίνει; Μήπως ο αριθμός των νέων εισόδων εξισορροπείται από όσους εξέρχονται της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας επιστροφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Το επιχείρημα δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που η κυβέρνηση δημοσιοποιεί. Μήπως «λιάζονται και εξαφανίζονται» όπως είχε σχολιάσει, με περισσή αφέλεια, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Στο ημερήσιο κυβερνητικό δελτίο για τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζεται πως «τα στοιχεία είναι δυναμικά και μπορεί να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας». Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να καταγράφονται τη μία και να αφαιρούνται την επομένη ανέτρεξα σε όλα τα επίσημα δελτία από την 1η Οκτωβρίου. Αναζήτησα μία λογική αλληλουχία. Μάταια.

Την 1η Οκτωβρίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων μεταναστών και προσφύγων ήταν 60.736 άτομα.

Τις επόμενες τρεις ημέρες εισήλθαν 471 νέοι πρόσφυγες, όμως o συνολικός αριθμός παρέμεινε κολλημένος στις 60.960. Στις 5 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα εισέρχονται 304 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 214 στον Εβρο. Κι όμως, το νέο άθροισμα περιορίστηκε σε, μόλις, 60.105 άτομα! Πώς συνέβη αυτό; Επανεκτιμήθηκε ο αριθμός όσων είχαν εθελουσίως επιστρέψει στις πατρίδες τους και αυξήθηκε από τα 3.647 στα 4.712 άτομα.

Οι ροές είναι σημαντικές και στη συνέχεια: 213 άτομα στις 7 Οκτωβρίου, 99 στις 8 του μήνα, 160 στις 10 Οκτωβρίου, 143 άτομα στις 11 Οκτωβρίου, 162 την Τετάρτη, 150 άτομα χθες. Για να μην κουράζεστε, από την 1η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 1.727 νέες είσοδοι στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός, όμως, των μεταναστών μειώθηκε κατά 258 άτομα!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Είτε η ελληνική πλευρά, όντως, δεν έχει σαφή εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών, αφού αυτοί εισέλθουν στη χώρα, είτε τα μεγέθη που παρουσιάζονται υπακούουν σε μία άρρητη πολιτική γραμμή να ελεγχθεί, έστω σε επίπεδο αριθμών, η μεταναστευτική πίεση. Σε κάθε περίπτωση τα αριθμητικά στοιχεία μοιάζουν να δοκιμάζονται ως προς την αξιοπιστία τους. Το έλλειμμα έχουν διαπιστώσει πλέον και οι εταίροι της χώρας, αρκετοί εκ των οποίων δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους προς το Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή