Μάθημα ευ ζην στα σχολεία;

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς όλοι οι προβολείς της επικαιρότητας πέφτουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που και να θέλαμε να το αποφύγουμε δεν μας αφήνουν οι αφίσες σε κάθε κολόνα της Αθήνας, μια σοκαριστική είδηση πέρασε στα ψιλά. Παρουσιάστηκαν προχθές τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ευ ζην»: O ένας στους τρεις Ελληνες μαθητές χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον σωματικό βάρος (το 23% είναι υπέρβαροι και το 10% παχύσαρκοι), ενώ μόλις το 25% ακολουθεί ισορροπημένες συνήθειες διατροφής. Την ίδια ώρα, οι μαθητές αθλούνται ελάχιστα είτε στο σχολείο είτε σε άλλες δομές. Οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι προς τους γονείς και την πολιτεία.

Το πρόγραμμα «Ευ ζην» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζεται στα σχολεία τα τελευταία χρόνια μέσα από διάφορες δράσεις και αυτήν τη φορά αφορούσε τις επιδόσεις φυσικής  κατάστασης  ενός  δείγματος  420.000 μαθητών από 4.500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί μια εθνική πολιτική σε θέματα διατροφής, παρόλο που τα σημάδια είναι πολύ ανησυχητικά εδώ και χρόνια, ειδικά μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που η φτώχεια έθρεψε ακόμη περισσότερο την παχυσαρκία. Σε σχέση με την παιδεία και το σχολείο, τα debates εξαντλούνται στο αν θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων, αν θα καταργηθούν τα καλλιτεχνικά μαθήματα, αν θα αλλάξει το βιβλίο των Θρησκευτικών, και δεν έχει γίνει ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση για ένα πρόβλημα που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να φτιάξει «θανατηφόρο» μέλλον για τα παιδιά.

Στη μάχη που έχει ξεκινήσει στον δυτικό κόσμο για την εξουδετέρωση αυτής της ωρολογιακής βόμβας, δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στον Λευκό Οίκο, από το 2009 η Μισέλ Ομπάμα υποδέχεται μικρούς μαθητές για να μαζέψουν μαζί κολοκύθες και γλυκοπατάτες, έχοντας βάλει σκοπό της ζωής της να εμφυσήσει στα παχύσαρκα παιδιά τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άθλησης. Αλλά ποιος μπορεί να φανταστεί ένα λαχανόκηπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά είναι «αμερικανιές»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή