Δραχμές από τη Μόσχα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι οι πιθανότητες, με βάση αυτά που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον υιό Γκάλμπρεϊθ, αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές σύμφωνα με αυτά που έλεγαν η υπονοούσαν:

α. Είχαν πράγματι στη στρατηγική τους την επιστροφή στη δραχμή, εφόσον δεν επιτύγχαναν το μίνιμουμ έστω των επιδιώξεών τους στη διαπραγμάτευση.

β. Χρησιμοποιούσαν την επιστροφή στη δραχμή, άφηναν να διαρρεύσουν κινήσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, ως απειλή, ως πίεση, ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τακτική που είχε υπαγορευθεί από τη λανθασμένη ανάλυση ότι η πατρίδα μας ήταν συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Ο,τι και να έχει συμβεί από τα δύο, ακόμη κι αν υπάρχει η τρίτη αθώα εκδοχή της απλής πρόνοιας μήπως και χρειαστεί να καταφύγουμε στο εθνικό νόμισμα ανεξαρτήτως προθέσεων, για όλη αυτή την περιπέτεια ο κυβερνών συνασπισμός φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Δικές τους αυταπάτες, δικά τους λάθη, δικές τους ανεπάρκειες μας οδήγησαν στην πιθανότητα εξόδου από το κοινό νόμισμα υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις. Ποτέ μέχρι τη δική τους «διαπραγμάτευση», που ολοκλήρωσε την καταστροφή, δεν είχε τεθεί θέμα ευρώ. Ούτε στα ψέματα ούτε στα σοβαρά ούτε στο αυτί του Πούτιν ούτε στο μυαλό της ομάδας Γκάλμπρεϊθ ούτε με τα λόγια του πρωθυπουργού «το ευρώ δεν είναι φετίχ» ούτε στις παρόλες που αμόλαγε ο Βαρουφάκης στα τηλεοπτικά πάνελ της «διαπλοκής», από όπου απέκτησε και τη δημοτικότητα του γνήσιου δημαγωγού. Προφανώς θα διαψεύσει το γεγονός το γραφείο του πρωθυπουργού και το αντίστοιχο του Ρώσου προέδρου και ο Βαρουφάκης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οπότε να υποθέσουμε ότι ο Ολάντ, εκεί που καθόταν ένα απόγευμα και μιλούσε με Γάλλους δημοσιογράφους, επειδή έπληττε αφόρητα με όλα τα θέματα της χώρας του, σκαρφίστηκε αυτή την ιστορία με τον Πούτιν και τον Τσίπρα για να σπάσει πλάκα. Ολοι ξέρουμε πια ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός άργησε πολύ να καταλάβει πού οδηγούσε η σύγκρουση:«Θα τιναζόταν η χώρα στον αέρα», είπε ο ίδιος όταν έφερε στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο. Μπροστά σ’ αυτή την εγκληματική ανεπάρκεια, το αν γύρευαν μηχανή να τυπώσουν ευρώ είναι ανέκδοτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή