Το δικαίωμα να διαλέγεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι προς ψόγο η απόφαση του πρωθυπουργού να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως καλός γονιός, μέτρησε όλες τις παραμέτρους που αφορούν την εκπαίδευση των βλαστών του –κάτι που κάνουμε όλοι καθημερινώς στην αγορά– κι επέλεξε ό,τι θεωρούσε καλύτερο, πληρώνοντας φυσικά το κόστος. Εκανε μια επιλογή επειδή ήταν ελεύθερος να διαλέξει. Το δικαίωμα της επιλογής είναι κατάκτηση για την κοινωνία κι ας ακούει παλιούς λαϊκισμούς ότι χρέος των πολιτικών είναι να μην έχουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο ή, όπως έλεγαν παλιότερα, «δεν είναι κομμουνιστής αυτός που φοράει πουκάμισο της τάδε εταιρείας».

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Η απαγόρευση των επιλογών στους πολίτες του, δηλαδή στους γονείς χιλιάδων παιδιών που παίρνουν των ομματιών τους και πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, επειδή στην Ελλάδα δεν μπορούν να το κάνουν. Ετσι η οικονομία στερείται εκατομμύρια ευρώ που φεύγουν κάθε μήνα σε φοιτητές στην αλλοδαπή, οι οικογένειες στερούνται την παρουσία των παιδιών τους κι όλοι μαζί την ελευθερία της επιλογής.

Εχει κακό χούι η Αριστερά να βαφτίζει δημοσίως βίτσιο αυτό που ιδιωτικώς θεωρεί αρετή. Οταν πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ (τη σκέψη του οποίου θαύμαζε παλιά ο κ. Τσίπρας, φανταζόμαστε όχι διότι υπήρξε ο μεγαλύτερος σφαγέας της ανθρώπινης ιστορίας), αποκαλύφθηκε στον υπόλοιπο κόσμο ότι ήταν φανατικός θεατής ταινιών του Χόλιγουντ. Ο ίδιος, αν και είχε χιλιάδες μπομπίνες στο παλάτι του και προφανώς τις χαιρόταν, απαγόρευε την προβολή τους παντού στην Κίνα. Κατά κάποιο τρόπο θεωρούσε τους πολίτες ηλίθιους και συνεπώς ευάλωτους στην ξένη προπαγάνδα, ενώ τον εαυτό του έξυπνο και άτρωτο στα υπόγεια μηνύματα με τα οποία το Χόλιγουντ «εκμαύλιζε» τους κομμουνιστές Κινέζους.

Κατά τον ίδιο τρόπο η ελληνική Αριστερά απαγορεύει στους πολίτες να έχουν την επιλογή του πανεπιστημίου της αρεσκείας τους, επειδή οι πολίτες μπορεί να τα επιλέξουν και να χάσει το μονοπώλιο το κράτος. Κι αν όπως είπε ο κ. Τσίπρας «τυχόν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι η ταφόπλακα των δημόσιων ΑΕΙ», γι’ αυτό δεν θα φταίει η επιλογή των πολιτών. Θα φταίνε αυτοί που διαφεντεύουν τα δημόσια ΑΕΙ και τα έκαναν τόσο χάλια, ώστε δεν θα μπορούν να γίνουν ταφόπλακα τυχόν ιδιωτικών που θα ιδρυθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή