«Ναι, αλλά και η Χίλαρι…»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν υπάρξει διάφορες ταινίες και σειρές, στις οποίες, συνήθως λόγω κάποιας παράξενης αλληλουχίας συμπτώσεων, ένας άσχετος αναλαμβάνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πρέπει να μελετηθεί κάποια στιγμή σοβαρά το πώς φτάσαμε να το ζούμε σήμερα ως υπαρκτό σενάριο: Ποιος ήταν δηλαδή εκείνος ο αναπάντεχος συνδυασμός των γεγονότων, ποια κοινωνικοπολιτική συναστρία πυροδότησε το ντόμινο που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Προς το παρόν, παρακολουθούμε όλοι αμήχανοι τη ζωή να ξεπερνά την τέχνη και τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβιώνει στη μάχη παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τα έργα, τις ημέρες – και τις νύχτες του.

Το θέαμα δεν είναι διασκεδαστικό –φυσικά– και όχι μόνο επειδή οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν αφήνουν ποτέ κανέναν ανεπηρέαστο, αλλά και γιατί συνειδητοποιούμε πόσο κοντινό είναι τελικά ένα αντίστοιχο «ό,τι να ’ναι» σενάριο και στη δική μας γωνιά του χάρτη (όπου δεν έχουμε SNL ή John Oliver να ισορροπούμε λίγο). Πολλά από τα χαρακτηριστικά που συμπυκνώνει η υποψηφιότητα του Τραμπ μάς είναι, άλλωστε, πολύ οικεία. Η μαγκιά, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, ο τσαμπουκάς, η ημιμάθεια, η συνωμοσιολογία είναι όλα στην ημερήσια διάταξη και εδώ – προέρχονται ίσως από διαφορετικές πηγές, αλλά είναι πάντως εδώ. Και πώς να καγχάσεις κοροϊδευτικά για ό,τι συμβαίνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού όταν έχεις φέρει στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή ή όταν ανοίγουν το ένα μετά το άλλο παραρτήματα του Αρτέμη Σώρρα που θα μας διαγράψει μαγικά το χρέος με μια υπογραφή σε μια επιταγή; Μήπως δεν είμαστε από τους πρώτους διδάξαντες της περιβόητης «αντισυστημικής» ψήφου;

Παρήγορο είναι πάντως που, επισήμως, καμία πολιτική παράταξη δεν έχει ταχθεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Θετικά για την υποψηφιότητά του έχουν μιλήσει μόνο οι Αδ. Γεωργιάδης (πέρυσι στο Μέγκα, πριν από τις κραυγαλέες αποκαλύψεις, είχε πει ότι θα τον ψήφιζε «και με τα δύο χέρια»), Γιώργος Βουλγαράκης (έχει γράψει στο τουίτερ ότι «πέραν της φασαρίας που κάνει ο Τραμπ, αν διαβάσει κάποιος τις θέσεις του, στη βάση του είναι σωστές») και Φαήλος Κρανιδιώτης (έχει δηλώσει στον Alpha 989 ότι τον βρίζουμε «επειδή λέει το αυτονόητο»). Στον περίγυρό μας, επίσης, δύσκολα θα βρούμε κάποιον που να τον υποστηρίζει ανοιχτά, με εξαίρεση κάποιους, λίγους, που κρυφογελούν με τα σχόλιά του για τις γυναίκες. Θύλακα οπαδών βρίσκεις στο «Donald Trump Greek Fan Club» στο facebook. Ο πιο εκδηλωτικός εξ αυτών είναι ταυτόχρονα θετικά διακείμενος προς την κυβέρνηση και αρνητής της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει κατά του «γκεϊσμού» (sic), της πολιτικής ορθότητας και της παντοκρατορίας των ΜΜΕ και θεωρεί ότι πολύ καλά τα είπε ο Σώρρας μιλώντας «κατά του γελοίου θεάματος των παραολυμπιακών αγώνων». Αν σας φαίνεται «εξωτικός», κάντε ένα απλό πείραμα και πιάστε συζήτηση με το διπλανό σας για τον Τραμπ. Και μετρήστε σε πόσα λεπτά της ώρας θα ακουστεί η φράση «ναι, αλλά και η Χίλαρι…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή