Καρικατούρες ολοκληρωτισμού

Καρικατούρες ολοκληρωτισμού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβάζουμε ότι «απεσταλμένοι από κόμματα και κινήματα όλου του κόσμου, από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία έως και τη Σαχάρα, εξόν από τους χαιρετισμούς των λαών της πατρίδας τους και το μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός (…), αναμένουν με περισσό ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από τον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία και για τη χώρα μας και την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της Αριστεράς στον κόσμο».

Εκ του τηλεγραφήματος [αντιγράφουμε: «Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλοι ομόθυμα (sic) εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των ξενοφοβικών και υπερσυντηρητικών απόψεων…»] συνάγεται ότι αυτοί που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ το παγκόσμιο μέλλον της Αριστεράς είναι: ο εκπρόσωπος της ιταλικής Αριστεράς, η εκπρόσωπος του Unidos Podemos, η εκπρόσωπος του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του Απελευθερωτικού Εθνικού Κινήματος Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ, ο υπουργός του Κινήματος Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής και το μέλος της Πρωτοβουλίας Πρασίνων της Καταλωνίας.

Το σύνολο των καταγεγραμμένων ξένων αντιπροσωπειών, από το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Κρ.Π.Ε.), απέχει πολύ από το να είναι «απεσταλμένοι από κόμματα και κινήματα όλου του κόσμου». Εξίσου απέχει και ο κατάλογος των 13 αντιπροσωπειών κομμάτων και κινημάτων που διαβάσαμε («Αυγή» 13.10.2016), αντιπροσωπείες που επρόκειτο να παραβρεθούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν γνωρίζουμε αν ήρθαν όλες. Το σίγουρο είναι ότι μάλλον δεν τεκμηριώνεται το συμπέρασμα του Κρ.Π.Ε. ότι όλος ο κόσμος όλος «αναμένει με περισσό ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από τον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το βασικό όμως δεν είναι αυτό. Είναι το αφιέρωμα του πρακτορείου στο συνέδριο, το οποίο είναι αντάξιο των αφιερωμάτων που κάνουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εκτός από διθυράμβους περί «παγκόσμιας απήχησης», ανάμεσα στα 76 (!) τηλεγραφήματα, διαβάσαμε μέχρι και 500 λέξεις για την παρέμβαση του κ. Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου. Η κομματικοποίηση –σε αυτόν τον βαθμό– του Κρ.Π.Ε. δεν θα περνούσε απαρατήρητη τον παλιό καλό καιρό, όταν η Αριστερά ήταν στην αντιπολίτευση. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσκουζε σε όλους τους τόνους για την εκτροπή ενός δημόσιου οργανισμού σε κρατικό.gr. Και το πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η διολίσθηση μιας χώρας σε ολοκληρωτικού τύπου πρακτικές· ή έστω σε καρικατούρα αυτών των πρακτικών.

Στη χώρα του ρηχού πολιτικού φιλελευθερισμού, η μεταδικτατορική Αριστερά υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες εκδημοκρατισμού της χώρας. Δεν πίστεψε ποτέ σ’ αυτό που ονομάζει «αστική δημοκρατία», αλλά επειδή οι αριστεροί έζησαν στο πετσί τους τη μετεμφυλιακή αναπηρία της, υπήρξαν οι πιο φωνακλάδες φύλακές της. Σήμερα, όσοι από αυτούς δεν γλυκάθηκαν σε επιτροπές και υπουργεία, ζουν με το δέος της «Πρώτης Φοράς» στην εξουσία. Σιωπούν ενώ η Δημοκρατία διολισθαίνει διαρκώς σε αυταρχισμούς και γελοιότητες. Ή και σε συνδυασμό των δύο, όπως ήταν η αναίρεση της αρχικής τους ψήφου, κατόπιν υποδείξεων του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή