80 χρόνια πριν… 22-X-1936

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΑΝΙΑ – ΚΟΜΠΑΝΥΣ: Βερολίνον, 21.- Αγγέλλεται εκ Βαρκελώνης ότι ο πρόεδρος της [δημοκρατικής] Ισπανίας Μανουέλ Αθάνια συνεννοείται, κατά τας πληροφορίας των εφημερίδων, με τον πρόεδρον [της Χενεραλιτάδ] της Καταλωνίας Λουίς Κομπάνυς επί των σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μαδρίτης και Καταλωνίας. [Στη φωτογραφία, ο Αθάνια (αριστερά) και ο Κομπάνυς.]

ΦΡΑΝΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ: Παρίσιοι, 21.- Αγγέλλεται εκ Σεβίλλης ότι την πρωίαν συνεκροτήθη εις Σαλαμάνγκαν σύσκεψις της οποίας μετέσχον οι στρατηγοί Φράνκο [αρχηγός της εθνικιστικής κυβέρνησης], Βαρέλα και Μόλα. […] Λέγεται ότι οι στρατηγοί απεφάσισαν να δώσουν τας αναγκαίας διαταγάς διά την αποφασιστικήν επίθεσιν κατά της Μαδρίτης. […] Εξ άλλου αγγέλλεται εκ Βουένος Αϋρες ότι 14 αμερικανικά κράτη απεφάσισαν να υποστηρίξουν την αρχήν του δικαιώματος ασύλου εις πρόσφυγας εν ταις ξέναις πρεσβείαις.

ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ – ΡΩΜΗΣ: Ρώμη, 21.- Αγγέλλεται εκ Βερολίνου ότι περί ώραν 11ην ο Ιταλός υπουργός των Εξωτερικών κόμης Γκαλεάτσο Τσιάνο […] είχεν συνομιλίαν μετά του [Γερμανού ομολόγου του] βαρώνου Κωνσταντίν φον Νώυρατ, η οποία διήρκεσεν πλέον της ώρας. […] Απόλυτος επιφυλακτικότης τηρείται τόσον εις τους ιταλικούς όσον και εις τους γερμανικούς κύκλους επί της συνομιλίας. […] Αι ιταλικαί εφημερίδες αναμένουν ότι η επίσκεψις του κ. Τσιάνο εις Βερολίνον θα έχη όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά αποτελέσματα, εκ των οποίων θα εξυπηρετηθή η Ευρώπη, και ότι η συνεννόησις των δύο χωρών δεν αποτελεί κίνδυνον δι’ ουδένα, ουδέ επιζητείται δι’ αυτής ο σχηματισμός πολιτικού συγκροτήματος εις βάρος άλλων χωρών.

ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΑΝΘΕΟΝ»: Με το ιπποτικόν μυθιστόρημα «Η Βασίλισσα Ιζαμπώ» (sic), το νέον μουσικόν κομμάτι «Ρένα» ταγκό […] και με εμφάνισιν ανωτέραν των Ευρωπαϊκών, εκυκλοφόρησε το περιοδικόν «Πάνθεον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή