Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή ΤΕΙ

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή ΤΕΙ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Να και πάλι οι δήμαρχοι… Σειρά επαφών έχει, όπως η ίδια δημοσιοποιεί, η Σία Αναγνωστοπούλου με παράγοντες της περιφέρειας για τα τοπικά ΤΕΙ. Η κινητικότητα πρέπει να αποδοθεί στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο «ψήνεται» και είναι αρμοδιότητας της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας.

Εχοντας ωστόσο το κακό προηγούμενο του σχεδίου «Αθηνά» με συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ το 2012 –βουλευτές, μητροπολίτες, δήμαρχοι περνούσαν από το γραφείο του τότε υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει– προκαλούν καχυποψία οι επαφές της κ. Αναγνωστοπούλου. Πόσο μάλλον όταν η ίδια υπονομεύει τις εξαγγελίες της περί αποφάσεων με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ενδεικτικά, η υπουργός προχθές «επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την πρόθεση να παραμείνει το ΤΕΙ Πύργου ανοικτό» (ο λόγος για το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων). Την ίδια ημέρα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αιγιαλείας, για την πορεία το Τμήματος Οπτικής -Οπτομετρίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στο Αίγιο, και είναι προς κατάργηση με βάση το σχέδιο «Αθηνά». «Στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα, καθώς και πολλά άλλα σε ολόκληρη τη χώρα», είπε η υπουργός.

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι «για τα τμήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα υπάρξει συνολική ρύθμιση με βάση τα πορίσματα αρμόδιας επιτροπής. Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική». Τότε, πώς δικαιολογείται ότι η ίδια δήλωσε ότι «το Τμήμα του Αιγίου είναι ένα από αυτά που πρέπει να επαναλειτουργήσουν» και ότι το Τμήμα στον Πύργο θα μείνει ανοιχτό; Τα πορίσματα της επιτροπής είναι για τα μάτια των αδαών;

Επίσης, και ο πιο καλόπιστος κριτής δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι η κ. Αναγνωστοπούλου ξεκίνησε τις επαφές/αναφορές από ΤΕΙ της εκλογικής της περιφέρειας, την Αχαΐα. Και αφού η ίδια έριξε τα φώτα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του θα παρατηρήσει ότι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας έχει δύο Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων – ένα στο Μεσολόγγι και ένα στην Πάτρα. Πολυτέλειες;

Αυτά, βέβαια, είναι πεπραγμένα των προηγουμένων που υπέκυψαν στις πιέσεις δημάρχων κ.λπ., ωστόσο οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι και οι σημερινοί δεν ξέρουν άλλο τροπάριο.

Υπουργείο και ακαδημαϊκή κοινότητα γνωρίζουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται τόσα πολλά ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ας συζητήσουν οι ηγεσίες τους να βρεθεί λύση. Ο ουσιαστικός εξορθολογισμός είναι απαραίτητος αλλά όποιος τον υπογράψει θα αναλάβει πολιτικό κόστος, λόγω των αντιδράσεων των ψηφοφόρων. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς εννοεί κάποιος το πολιτικό κόστος. Αναλαμβάνοντας δύσκολες πολιτικές με μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα ή χαϊδεύοντας αυτιά; Οταν ένας πολιτικός εκλέγεται, ξεχνά το λειτούργημά του ή απλώς το θυμάται ώστε με ωραίες λέξεις –π.χ. ακαδημαϊκότητα, διάλογος, επιτροπές, πορίσματα– να καλύπτει λαϊκίστικα σχέδια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή