80 χρόνια πριν στην «Κ» 30.Χ.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 30.Χ.1936

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ: Βερολίνον, 29. – Εις τον λόγον τον οποίον εξεφώνησε χθες αναφορικώς με την εκτέλεσιν του τετραετούς σχεδίου ο κ. Γκαίριγκ είπε μεταξύ άλλων ότι ενώ η Αγγλία […] έχει αποικίας καλυπτούσας το εν τρίτον της υδρογείου, η Γερμανία με πληθυσμόν πυκνώτερον δεν έχει την παραμικράν αποικίαν. Διά τον λόγον αυτόν είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίση τα προβλήματα της εξευρέσεως πρώτων υλών. […] Εντός δέκα οκτώ μηνών υπολογίζεται ότι η Γερμανία θα δύναται να παράγη ρευστήν καύσιμον ύλην επαρκή διά τας ανάγκας της. [Σημ. «Φ»: Το πρόγραμμα Γκαίριγκ ανακοινώθηκε, αφού είχε ήδη υπογραφεί, μυστικά, από τις 23 Οκτωβρίου η συμφωνία για τη συγκρότηση Αξονος Βερολίνου – Ρώμης. Η επιθετική πολιτική της Γερμανίας και η εμπλοκή της τελικώς σε έναν απροσδόκητα εκτεταμένο για την ηγεσία της πόλεμο κατέδειξε τα στενά όρια της αυτάρκειας και την απουσία υψηλής γεωπολιτικής αντίληψης των τότε ιθυνόντων της].

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΗΠΑ: Ρώμη, 29. – Αγγέλλεται εκ Βασιγκτώνος ότι κατά τας δημοσιευθείσας στατιστικάς ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών ηύξησε κατά το παρελθόν έτος κατά 908 χιλιάδας. Ούτω ο συνολικός πληθυσμός των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών ανέρχεται ήδη εις 128.429.000.

Ο ΣΑΛΑΖΑΡ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΟ: Παρίσιοι, 29.- Ο σταθμός ασυρμάτου της Χερέθ ντε λα Φροντέρα εξέπεμψε ραδιοτηλεγράφημα δι’ ου αναγγέλλει ότι η Πορτογαλία απηύθυνε προς την Κυβέρνησιν του Μπούργκος διακοίνωσιν διά της οποίας αναγνωρίζει τον στρατηγόν Φράνκο ως αρχηγόν της ισπανικής Κυβερνήσεως.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΣ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ: Ηρχισαν χθες την πρωΐαν μετά πάσης επισημότητος αι εορταί της εκατονταετηρίδος του Αρσακείου εις τα εν Ψυχικώ εκπαιδευτήριά του.

ΜΙΣΘΟΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ: Η Α.Υ. Ο Πρίγκηψ Ανδρέας ωρίσθη ως υπασπιστής της Α.Μ. του Βασιλέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή