80 χρόνια πριν… 28-Χ-1936

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: Λονδίνον, 27.- Αι εφημερίδες σχολιάζουν ευμενώς την άφιξιν του νέου εν Αγγλία πρεσβευτού του Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ (φωτογραφία, πηγή: Bibliothèque Nationale de Françe), αποδίδουσαι εις τον διορισμόν του εξαιρετικήν σημασίαν διά την σύσφιγξιν των αγγλο-γερμανικών σχέσων. Ο Γερμανός πρεσβευτής επεσκέφθη τον υπουργόν Εξωτερικών κ. Αντονυ Ηντεν, την Παρασκευήν δε [30 Οκτωβρίου 1936] θα επιδώση τα διαπιστευτήριά του εις την Α.Μ. τον Βασιλέα. Εις δηλώσεις του ο Φον Ρίμπεντροπ ετόνισεν ότι ο μόνος πραγματικός κίνδυνος διά την Ευρώπην προέρχεται εκ του κομμουνισμού, κατά της επεκτάσεως του οποίου επιβάλλεται όπως η Αγγλία και η Γερμανία συνεργασθούν.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 27.- Ο εν Αντάυ ανταποκριτής της «Ματέν» αγγέλλει ότι οι επαναστάται [εθνικιστές] κατέλαβον χθες την Γουαδαλαχάραν, η οποία ευρίσκεται εις την οδόν από Σαραγώσης εις Μαδρίτην. Οι επαναστάται εβομβάρδισαν τους στρατώνας και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης καταστρέψαντες και το πολιτικόν αεροδρόμιον Μπαράχας. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μαδρίτης δεν ελειτούργησε χθες την νύκτα διά πρώτην φοράν από της ενάρξεως του εμφυλίου πολέμου. Φαίνεται ότι υπέστη ζημίας εκ του βομβαρδισμού. Σήμερον ο σταθμός λειτουργεί και πάλιν. Εξ άλλου, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σεβίλλης αγγέλλει ότι ο στρατηγός Ασένσιο [José Asensio Torrado], ο οποίος διηύθυνε τα ερυθρά στρατεύματα όταν αι επαναστατικαί  δυνάμεις  κατενίκησαν  αυτά εις το μέτωπον της Ταλαβέρα, κατέφυγεν εις Γαλλίαν. Ο Ασένσιο διερχόμενος τα σύνορα εδήλωσεν ότι είναι αδύνατον να οργανωθή άμυνα της Μαδρίτης λόγω της ανανδρίας και της  απειθαρχίας των  μαρξιστικών ορδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή