Τα οστά των ηρώων μας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε μια θετική εξέλιξη στο όλο θέμα θα τελεσθεί σήμερα στα νεκροταφεία της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου στην Αλβανία τρισάγιο στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Ιταλών εισβολέων το 1940. Σημειώνεται ότι συνήλθε στην Αθήνα, ύστερα από τετραετή αδράνεια, η μεικτή ελληνοαλβανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό των οστών και άλλων νεκρών στα βουνά της περιοχής και την τοποθέτησή τους στα δύο κοιμητήρια. Από το 2012 είχε να συνεδριάσει αυτή η επιτροπή και θα είναι ευχής έργον να επανενεργοποιηθεί και να προχωρήσει την όλη διαδικασία, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποτελέσει εμπράκτως το πρώτο σημαντικό βήμα για την αφύπνιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, που διανύουν παρατεταμένη περίοδο χειμερίας νάρκης, με συχνούς εφιάλτες. Ασφαλώς και είναι σημαντικό ότι «ξεκόλλησε» αυτό το θέμα, αλλά ας μη βιαστούμε να μιλήσουμε για πρόοδο. Αρκεί μια προβοκάτσια σήμερα από δικούς μας «φουσκωτούς» υπερπατριώτες «προσκυνητές» ή κάποιες προκλήσεις από ομάδες φανατικών Τσάμηδων για να ξαναμπεί στο «ψυγείο». Ακόμη όμως και αν όλα κυλήσουν ήρεμα, στις εκδηλώσεις μνήμης, το ενδεχόμενο να περιπέσει και πάλι σε «αχρηστία» η μεικτή επιτροπή και να μην «ξεπαγώσει» το ζήτημα των στρατιωτικών νεκροταφείων πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό, για να μην πούμε το πλέον πιθανό.

Η αλβανική πολιτική ηγεσία προετοιμάζεται για εκλογές, προεδρικές τον Απρίλιο και βουλευτικές τον Ιούνιο, και η οποιαδήποτε κίνηση προς τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανάψει φωτιές που θα κάψουν πολιτικά όποιον τολμήσει να εκστομίσει θέσεις και απόψεις για βήματα συνεννόησης. Οι οξύτατες αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο, στον απόηχο της επιτυχημένης από διπλωματικής πλευράς επίσκεψης του προέδρου του κ. Ιλίρ Μέτα, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής στην Αθήνα, συμφωνημένης το καλοκαίρι κατά το ταξίδι του κ. Ν.Κοτζιά στα Τίρανα, ήταν ένα μόνο δείγμα της ατμόσφαιρας στην οποία κινούνται οι όποιες πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι έχει να γίνει εάν, μεσούσης της μακράς προεκλογικής περιόδου, όπου ο ανθελληνισμός πρόκειται να έχει, ως συνήθως, εξέχουσα θέση στην αντιπαράθεση των κομμάτων, ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή για τα κοιμητήρια και αρχίσει η συλλογή και εκταφή οστών και άλλων Ελλήνων στρατιωτών στο Τεπελένι, στην Πρεμετή ή λίγο παραπάνω. Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, εξελίξεις στα ελληνοαλβανικά έως το καλοκαίρι, ίσως και μέχρι του χρόνου το φθινόπωρο, οπότε και υπό ομαλές συνθήκες θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στα Τίρανα αν, εν τω μεταξύ, δεν έχουμε και εμείς εκλογές. Ενας ακόμη χαμένος χρόνος. Εξυπακούεται ότι η Αθήνα δεν έχει λόγους να γίνει μέρος του αλβανικού εσωτερικού πολιτικού παιγνιδιού και ούτε χρειάζεται να «τσιμπάει» σε ανθελληνικές κορώνες που θα εκτοξεύονται προς άγραν ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή