Η Δικαιοσύνη και οι ξένοι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπεισέλθω στη νομική διάσταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε στον πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό. Πολλοί σοφότεροι εμού, καταθέτουν καθημερινά τις εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις τους επί του θέματος. Ομως, στην όλη δημόσια συζήτηση δεν έχει θιγεί μια άλλη πτυχή: η αποτίμηση των εξελίξεων από τους εταίρους. Υπό άλλες συνθήκες, το τι κάνει μια χώρα στο εσωτερικό της σχετικά με τη θεσμική της λειτουργία θα ήταν αποκλειστικά δικό της θέμα. Αυτή η αρχή δεν ισχύει τα τελευταία έξι χρόνια και δεν θα ισχύει για όσα ακόμη έτη η χώρα βρίσκεται στην «εντατική» και επιζεί χάρη στη χρηματοδοτική αιμοδοσία που λαμβάνει από τους εταίρους. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ατυχής χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση σκιάζει ακόμη περισσότερο το πώς βλέπουν τη χώρα οι θεσμοί και τα κράτη που μας χρηματοδοτούν. Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους επενδυτές που διακαώς επιθυμούμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η πρώτη αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου με τα υπονοούμενα και τις διαστρεβλωτικές διασυνδέσεις μιας απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου για το τηλεοπτικό τοπίο, με τη ζωή χιλιάδων μικρών παιδιών, έκανε κάκιστη εντύπωση. Η κατά τα άλλα ευπρεπής κ. Γεροβασίλη διολίσθησε σε ένα επικίνδυνο για τη δημοκρατία μονοπάτι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί θεωρούν αδιανόητη τέτοιου είδους πολιτική, αν όχι κομματική, κριτική εναντίον μιας απόφασης ανωτάτου δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δημιουργεί μια κακή εικόνα και στους επενδυτές. Οι τελευταίοι, εκτός από τους χαμηλούς φόρους που προφανώς επιθυμούν, αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει σε μια χώρα είναι η ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πολιτικές παρεμβάσεις λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οχι από κάποια ενστικτώδη αγάπη για το ορθό και το δίκαιο, αλλά για να διασφαλίσουν ότι όταν θα επενδύσουν τα χρήματά τους δεν θα είναι όμηροι χρηματιζόμενων πολιτικών ή εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων. Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν στην προστασία που προσφέρει ο σεβασμός της Δικαιοσύνης από όλους.

Η σφοδρή πολιτική επίθεση κατά της απόφασης πλήττει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς το αφήγημά της προς τους εταίρους είχε ως πυλώνα τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποστασιοποίηση από απόπειρες χειραγώγησής της «όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Οι δυτικές δημοκρατίες στηρίζονται στον απόλυτο σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων. Στις αμερικανικές εκλογές του 2000, ο Αλ Γκορ εξασφάλισε μισό εκατομμύριο περισσότερες ψήφους, και σε μια αμφιλεγόμενη καταμέτρηση έχασε οριακά στους εκλέκτορες. Δεν άφησε υπονοούμενα, ούτε επιτέθηκε στους δικαστές. Σεβάσθηκε πλήρως την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της χώρας δεν ήταν μόνο ένα πολιτικό ατόπημα στο εσωτερικό. Επληξε και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή