Τα Σαββατιάτικα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναψε (αμερικάνικο) τσιγάρο

Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, ειδικά αν έχει κάποιος απέναντί του τον «πολύ» Σεργκέι Λαβρόφ. Γι’ αυτό και ο Νίκος Κοτζιάς δεν αρνήθηκε στον θεριακλή Λαβρόφ την άδεια να ανάψει τσιγάρο στο γεύμα που του παρέθεσε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Αφωνοι οι συνδαιτυμόνες του είδαν τον Ρώσο να βγάζει από την τσέπη του ένα πακέτο αμερικανικά τσιγάρα, τα οποία μάλιστα ο ίδιος ενημέρωσε την ομήγυρη ότι αγόρασε στην Αμερική. Λόγω της ετικέτας, τα χαρακτήρισε μάλιστα «τσιγάρα δημοκρατίας». Πάντως, ο Λαβρόφ ήταν λιγότερο χαλαρός στην υπόθεση αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η εθιμοτυπία του ενημέρωσε εγκαίρως τους διοργανωτές ότι ο σταρ της ρωσικής διπλωματίας δεν είχε καμία πρόθεση να ενδυθεί την τήβεννο. Το επιχείρημα ήταν περίπου ότι αυτοί οι κώδικες είναι δυτικοί και δεν έχουν καμία σημασία για τους Ρώσους. Ο Λαβρόφ τελικά δεν φόρεσε ούτε την τήβεννο ούτε το σειρήτιο. Παρέλαβε απλώς την αναμνηστική πλακέτα και το δίπλωμά του. Αν δεν μπορεί ένας Λαβρόφ να επιλέξει τι θα φορέσει, τότε ποιος μπορεί; Εξάλλου, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ είχε φορέσει τήβεννο στο Καποδιστριακό. Για να μη θυμηθώ τον Αντώνη Σαμαρά, που είχε αρνηθεί να φορέσει το κιπά στο «Γιαντ Βασέμ» στην Ιερουσαλήμ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Το φαινόμενο της Bank Saderat

Σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας, αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, θα προκαλέσει βροχή στην Κίνα. Στις Βρυξέλλες, πάντως, στις 7 Οκτωβρίου περίμεναν αν θα κινήσει τα φτερά της μια πεταλούδα στην Ουάσιγκτον για να δουν αν θα προκύψει θεομηνία. Εξηγούμαι: ήταν η ημέρα που Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τζακ Λιου είχαν πρόγευμα στην Ουάσιγκτον. Hταν, όμως, και η ημέρα που οι «28» διά των μονίμων αντιπροσώπων τους θα αποφάσιζαν αν θα παρέτειναν το καθεστώς κυρώσεων για την ιρανική Bank Saderat. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο προεδρεύων Σλοβάκος μετατόπισε τη συνάντηση μία ώρα αργότερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το υπερατλαντικό πρόγευμα. Η ελληνική πλευρά περίμενε να δει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις σε υψηλό επίπεδο για την πρόθεσή της να μπλοκάρει το σχέδιο επέκτασης των κυρώσεων. Ο Λιου δεν έκανε σχετική νύξη στον Τσακαλώτο, οπότε η Αθήνα προχώρησε. Αντίδραση υπήρξε, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο. Θυμίζω, πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πριν από τρία χρόνια ότι δεν τεκμηριωνόταν σχέση της τράπεζας με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και άρα ότι η παραμονή της στον κατάλογο των κυρώσεων ήταν παράνομη. Τον περασμένο Απρίλιο ζήτησε περισσότερα στοιχεία, τα οποία δεν έλαβε ποτέ. Καθόλου τυχαία, καθώς στο μεταξύ κάποιες χώρες –η μία είναι με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. και η άλλη τραγουδάει τη «Μασσαλιώτιδα»– έκαναν «παιχνίδι» με τα κατασχεθέντα 810 εκατομμύρια της τράπεζας και αναζητούσαν τρόπους να επεκτείνουν τις κυρώσεις. Το επιχείρημα της Αθήνας ήταν ότι απλώς εφαρμόζει την απόφαση του δικαστηρίου, εκτός αν παρουσιαστούν νέα στοιχεία. Οι καταθέσεις των Ιρανών απελευθερώθηκαν. Η Ελλάδα περιμένει το μερίδιό της.

Απειλές

«Θεσμική εκτροπή» χαρακτήριζε τραπεζική πηγή μου την απειλή του ΤΧΣ για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την καταψήφιση του Τ. Θωμόπουλου, τον οποίο ενέκρινε το Δ.Σ. της Εθνικής για τη θέση του προέδρου. Γιατί τόσος θόρυβος; Το Δ.Σ. απλώς εξέλεξε με πλειοψηφία τον πρόεδρο που ήθελε και ο οποίος θεώρησε ότι δεν θα είναι υποχείριο της Λούκας Κατσέλη και της κυβέρνησης.

Ο Γερμανός του Ευκλείδη

Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί. Ειδικά όσοι γνωρίζουν το γερμανικό σύστημα από μέσα, όπως ο Γέρομιν Τσετελμάιερ. Θυμίζω ότι ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής μέχρι τον Σεπτέμβριο κατείχε κομβική θέση στο γερμανικό υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στη Μέρκελ. Τώρα μαθαίνω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Τσακαλώτο, τον οποίο και συμβουλεύει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σατανικό.

Η αριθμητική του Σπίρτζη

Η ισχύς εν τη ενώσει. Υποτίθεται. Αλλά όχι στο ΤΕΕ, όπου ενόψει των εκλογών της 20ής Νοεμβρίου κατεβαίνουν στη μάχη 21 παρατάξεις. Το σύστημα απλής αναλογικής ευνοεί βέβαια την πολυδιάσπαση. Αλλά αυτός που την ευνοεί κυρίως είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει «φυτέψει» ανθρώπους του παντού ή τάζει διάφορα σε πρόσωπα άλλων παρατάξεων. Δεν είναι μόνο ότι διέσπασε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), δίπλα στην οποία εμφανίζονται δύο ακόμη ψηφοδέλτια, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι», παρότι και οι πέτρες ξέρουν ότι σχετίζονται με τον υπουργό Μεταφορών. Είναι κυρίως που η πρώτη δύναμη στο ΤΕΕ, η ΔΚΜ της Ν.Δ., εμφανίζει στο πλάι της δύο ακόμη ψηφοδέλτια: το ένα υποτίθεται ότι είναι αμιγώς δεξιό. Στο άλλο, εκτός από νεοδημοκράτες, υπάρχουν και πρόσωπα όπως ο Σπύρος Ζανιάς, που θεωρείται δάκτυλος Σπίρτζη. Το ερώτημα είναι γιατί, αφού ο Σπίρτζης «καίγεται» τόσο για την αριθμητική του ΤΕΕ, δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο καθαρά δικής του επιρροής. Η απάντηση δεν θέλει και πολλή σκέψη. Πληροφορούμαι ότι οι δικοί του –η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ– δεν θέλουν να τον βλέπουν. Απειλούν μάλιστα ότι αν διεισδύσουν σπιρτζικοί, θα σηκωθούν να φύγουν. Ακόμη μία λεπτομέρεια είναι ότι ο υπουργός μέτρησε ήδη τις δυνάμεις του στις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών τον περασμένο Ιούλιο. Τερμάτισε πέμπτος και καταϊδρωμένος.

Κουίζ

Ποιος «φέρελπις» υφυπουργός πηγαίνει στις 10.00 το πρωί στο γραφείο του επειδή προηγουμένως κάνει personal training στο πιο ακριβό γυμναστήριο της Αθήνας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή