«Τα τάματα του Σπύρου Βασιλείου και η γενιά του ’30», έκθεση στο Zonar’s

«Τα τάματα του Σπύρου Βασιλείου και η γενιά του ’30», έκθεση στο Zonar’s

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τις 7 έως τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, το Zonar’s θα έχει μια ειδική, αθηναϊκή ατμόσφαιρα. Είναι τα εγκαίνια, σε ατμόσφαιρα πνευματικής γιορτής, της έκθεσης αφιέρωμα στη Γενιά του ’30 και στην πρώτη παρουσίαση σκηνικών του Σπύρου Βασιλείου από την ιστορική παράσταση «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου, που είχε παρουσιαστεί το 1982 στο Ηρώδειο. Ηταν ο θίασος του Μάνου Κατράκη και η σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους που είχε δώσει στο κοινό μια παράσταση που έγραψε ιστορία. Ο Σπύρος Βασιλείου, μέλος και αυτός εκείνης της ξεχωριστής πνευματικής συντροφιάς, είχε αναλάβει τα σκηνικά. Τα είχε φανταστεί σαν πέντε αναρτημένα τάματα, με εκείνο το υπαινικτικό, το ιερό, το άρρητο στοιχείο που αιμοδοτούσε όλα του τα αναγνωρίσιμα, αγαπητά και οικεία έργα του. Αυτός ήταν ο μπαρμπα-Σπύρος… Ανάβλυζε δημιουργικότητα και ήταν το περιβάλλον τέτοιο που έδενε την πνευματικότητα πολλών δημιουργών. Ηταν οι ιερές, εκείνες, συνυπάρξεις.

Τα τέσσερα από τα πέντε τάματα-σκηνικά παρουσιάζονται τώρα στο Ζοnar’s για πρώτη φορά και είναι τα έργα «Χρυσό Καράβι», «Γοργόνα – Ακρόπρωρο», «Παναγιά η Βρεφοκρατούσα» και «Αγιος Αθανάσιος». Το πέμπτο με τίτλο «Στρατιώτης των Βαλκανικών Πολέμων» είχε παρουσιαστεί το 2011 στο Μουσείο Μπενάκη στην έκθεση «Ο Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο». Tώρα, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να το δούμε σε αυτήν την ιδιαίτερη έκθεση που –με τίτλο «Τα τάματα του Σπύρου Βασιλείου και η γενιά του ’30»– ανοίγει στο κοινό σε επιμέλεια δρος Σωζήτας Γκουντούνα.

Ανήκουν στη συλλογή Πόπης και Μανόλη Τσακίρη (με την υπογραφή της οικογένειας Βασιλείου) και γίνονται τώρα η σύγχρονη αφορμή για να σκεφτούμε και πάλι τη σχέση του Σπύρου Βασιλείου με το θέατρο και όλη εκείνη τη γενιά, που γεννήθηκε στις αρχές του 1900 και που σε ηλικία ωριμότητας πλέον έδινε πνευματικούς ανθούς στις δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70, ακόμη και του ’80. Γίνεται και μια αφορμή να στοχαστούμε και πάλι τη γενιά του ’30, στη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, το θέατρο…

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 19 Δεκεμβρίου, αλλά στα αυριανά εγκαίνια θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από εκλεκτούς ομιλητές. Από τις 9 το βράδυ και μετά θα ακούσουμε τον Κωνσταντίνο Παπαχρίστου (επιμελητής, Πινακοθήκη Γκίκα, Μουσείο Μπενάκη), τη Χριστίνα Σγουρομύτη (εικαστικός, διδάσκουσα, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΣΚΤ), τον Στράτη Στρατήγη (νομικός) και τον Μανόλη Τσακίρη (συγγραφέας), που θα δώσουν πτυχές εμπνεόμενοι από το θέμα της έκθεσης. Ο Στράτης Στρατήγης, γνώστης της ιστορίας της Αθήνας, θα αναφερθεί στο χρονικό του Zonar’s, από το οποίο τόσες και τόσες προσωπικότητες έχουν περάσει. Η σκυτάλη έχει παραδοθεί στις νεότερες γενιές, αλλά η σχέση με την ιστορία και την παρακαταθήκη πνευματικών δημιουργών, όπως ο Μάνος Κατράκης και ο Σπύρος Βασιλείου, παραμένει ισχυρή.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή