Οι Σέρβοι Τραμπ, οι Αλβανοί Χίλαρι

Οι Σέρβοι Τραμπ, οι Αλβανοί Χίλαρι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές εκλογών στις ΗΠΑ, ο δωδεκάχρονος γιος φίλου στο Βελιγράδι ρώτησε τον πατέρα του εάν η Αμερική θα βομβαρδίσει τη Σερβία σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον και όταν εκείνος τον ρώτησε ποιος του είπε κάτι τέτοιο, ο μικρός απάντησε πως έτσι έλεγαν όλοι οι συμμαθητές του στο σχολείο.

Δεν το ’βγαλαν από το μυαλό τους οι μικροί μαθητές, το άκουσαν και αυτοί από τους πατεράδες τους που το διάβασαν στα σερβικά ταμπλόιντ τα οποία καλλιεργούσαν φοβίες ότι με την Χίλαρι πρόεδρο οι Αμερικανοί μπορεί να τους βομβαρδίσουν και πάλι, τούτη τη φορά για να αποτρέψουν την εν εξελίξει προσέγγιση Μόσχας -Βελιγραδίου…

Και φυσικά οι απανταχού Σέρβοι πανηγύρισαν για την εκλογή Τραμπ, ελπίζοντας πως θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο. Οι Κλίντον εξακολουθούν να διχάζουν τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι θα τους ενώσει ο Τραμπ. Στους Σέρβους παραμένουν μισητοί, λόγω των εναντίον τους βομβαρδισμών επί προεδρίας Μπιλ, στη Βοσνία κατά τον εμφύλιο στο διάστημα 1992 – 1995 και στον πόλεμο του Κοσόβου το 1999 όπου θεωρούν ότι οι Αμερικανοί τους αφαίρεσαν το λίκνο του έθνους και το παρέδωσαν στους εχθρούς τους Αλβανούς. Οι τελευταίοι, όπως και (λιγότερο) οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, τα ’χουν «βάψει μαύρα» για την ήττα της Χίλαρι.

Ηλπιζαν πως θα έχουν στην πορεία τους προς την εθνική τους ολοκλήρωση στο πλευρό τους τη «νέα πλανητάρχη» και τους προέκυψε ο Τραμπ, θαυμαστής και φίλος του φίλου των Σέρβων Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σκεπτικό ήταν απλοϊκό: αφού ο σύζυγος Μπιλ ως πρόεδρος «προσέφερε» στο αλβανικό έθνος το Κόσοβο, γιατί τώρα να μην τους βοηθήσει η Χίλαρι να ενσωματώσουν και τους αλύτρωτους αδερφούς που ζουν σε σκλαβιά στα όμορα κράτη και να λάβει έτσι σάρκα και οστά το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας»; Και για να καλοπιάσουν τη μελλοντική πρόεδρο, από πέρυσι κιόλας, που είχε φανεί ότι θα ήταν υποψήφια, οι Τσάμηδες της έστησαν και άγαλμα στους Αγίους Σαράντα προσδοκώντας προφανώς στη βοήθειά της για την «απελευθέρωση της Τσαμουριάς», όπως είχαν πράξει και οι Κοσοβάροι δίνοντας –μετά τον πόλεμο εκείνοι– ως «ευχαριστήριο» αντίδωρο το όνομα του Μπιλ Κλίντον σε λεωφόρο της Πρίστινας και ανεγείροντάς του ανδριάντα.

Τα πράγματα όχι μόνο δεν ήρθαν όπως τα ήθελαν οι φίλοι Αλβανοί, αλλά οι ηγέτες τους στα Τίρανα και το Κόσοβο εξετέθησαν, με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και του Τύπου διότι προεκλογικά είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει (CNN) «ντροπή για τις ΗΠΑ» πιθανή εκλογή του Τραμπ, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε ετοιμάσει ήδη διθυραμβικό τηλεγράφημα για την εκλογή της Κλίντον. Τώρα μουδιασμένοι τρέχουν να τα «μπαλώσουν». Οσο για την τύχη του αγάλματος της Χίλαρι, στο Διαδίκτυο έχει ανοίξει συζήτηση για το αν θα το γκρεμίσουν ή θα λαξεύσουν άλλο πρόσωπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή