Σαρωτική η κρίση, σαρωτική και η νίκη

Σαρωτική η κρίση, σαρωτική και η νίκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κάποια συνάφεια μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων (σε τέσσερις συνεχόμενες διαδικασίες) και εκείνης των Αμερικανών; Καμία, κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου, η Κλίντον πήρε την πλειοψηφία στον λαό κι ας κέρδισε ο Τραμπ τα θεσμικά όργανα. Το αμεσότερο και αυταπόδεικτο συμπέρασμα είναι ότι η Αμερική είναι ένα διχασμένο κράτος. Υπάρχουν εκείνοι που τη θέλουν ανοικτή και παρούσα στον Κόσμο και οι άλλοι που πίσω από το «America First» επιθυμούν να δουν όλους τους άλλους να μένουν πίσω! Η αμερικανική οικονομία κινείται σε πολύ διαφορετικές ταχύτητες. Στα δύο παράλια, σε Ατλαντικό και Ειρηνικό, βρίσκεται η πρωτοπορία της παγκόσμιας οικονομίας. Τεχνολογία, τραπεζική, νομική, πανεπιστημιακή έρευνα και μόρφωση ακόμη και οι πρωτοπόρες υπηρεσίες διασκέδασης και άριστης διαβίωσης, είναι συγκεντρωμένα εκεί!

Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 50.000 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη είναι 64 χιλιάρικα, Καλιφόρνια 56, 55 στην πολιτεία της Ουάσιγκτον αλλά 32 στο Μισισίπι, 38 σε Αριζόνα, Μέιν, Αρκανσο, Αλαμπάμα ακόμη και Φλόριντα. Η ψήφος ακολούθησε αυτό το πάτερν. Η διαφορά καταγράφηκε εκεί όπου πραγματικά υπάρχει: μεταξύ εκείνων που, απέναντι στη μεγάλη οικονομική κρίση, τα κατάφεραν και των άλλων που έχασαν έδαφος, έμειναν πίσω και, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ πίσω. Η διαίρεση είναι εμφανής όταν προσέξουμε ότι σε πολιτείες που κερδίζει ο Τραμπ, οι πρωτεύουσες και κατά κανόνα οι μεγάλες πόλεις ψήφισαν Κλίντον. Η άνιση κατανομή ευκαιριών, εισοδημάτων, μόρφωσης και ποιότητας ζωής καθόρισε την επιλογή περισσότερο από ποτέ.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνούμε τα στοιχειώδη. Οι Δημοκρατικοί κυβέρνησαν τις δύο θητείες Ομπάμα και η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί κίνδυνος για τη δημοκρατική Αμερική. Ούτε η ψήφος υπέρ Τραμπ είναι αντισυστημική, όταν μάλιστα ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να προστατεύσει τα θεμέλια του καθεστώτος που έκαναν την Αμερική μεγάλη και διαφορετική. Πραγματικό ζήτημα είναι η έκταση που φαίνεται να λαμβάνει η πρωτοκαθεδρία των Ρεπουμπλικανών. Εκτός από την κυβέρνηση, διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και επικρατούν στη Βουλή. Επιπλέον, σύντομα θα είναι σε θέση να ορίσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο προσωπικότητες φιλικές στις ιδέες και αντιλήψεις τους, ένα όργανο που επηρεάζει καθοριστικά κυρίως τα κοινωνικά πράγματα της Αμερικής, όπως έχουμε δει με το σύστημα υγειονομικής φροντίδας του Ομπάμα (Obamacare) και άλλα πολύ σοβαρά. Ακόμη και στο Συμβούλιο Διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και ενώ δεν έχει ξεχαστεί η πολεμική που έκανε το επιτελείο Τραμπ στην πολιτική επιτοκίων της προέδρου Γέλεν, η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να διορίσει φιλικά προσκείμενα νέα μέλη, λόγω απροσδόκητα πολλών αποχωρήσεων. Θα χρειαστούν σοφία και αυτοσυγκράτηση, όπως πάντοτε συμβαίνει όταν ο λαϊκισμός καταλαμβάνει ένα σπουδαίο κράτος της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή