Τα Σαββατιάτικα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις τέτοιους φίλους…

Το εγκώμιο της Αγκελα Μέρκελ έπλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα. Βέβαια, προχώρησε στην απαραίτητη επισήμανση ότι «αυτό που έχει κάνει στην οικονομία είναι καταστροφή». Εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που ήταν παρών, και άρχισε να εξηγεί στον Ομπάμα γιατί η ελάφρυνση του χρέους δεν κοστίζει τίποτα στον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Απεφάνθη μάλιστα ότι «για τους Γερμανούς είναι ιδεολογικό το θέμα». Στη συνάντηση ακούστηκε και το γεωπολιτικό επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας, που είχαν θέσει πρώτοι οι Αμερικανοί. Για να το δραματοποιήσει περισσότερο, πληροφορούμαι ότι απευθυνόμενος στον Ομπάμα ο Τσίπρας είπε: «Για φανταστείτε να είχαμε βγει από το ευρώ, να είχαμε το βάρος του προσφυγικού και μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία…». Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος το φαντάστηκε πολύ πριν από τον πρωθυπουργό.

Κοψίματα και δυσφορία

Τα είχα προβλέψει τα δράματα με τον «κόφτη» που θα αναγκαζόταν να ενεργοποιήσει η Προεδρία της Δημοκρατίας για το επίσημο δείπνο της Τρίτης. Ο Πρόεδρος έπρεπε να τηλεφωνήσει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εξηγήσει γιατί τους «έκοψε». Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσους «έκοψαν» οι Αμερικανοί από την ομιλία Ομπάμα. Η αμερικανική πρεσβεία είχε την ευθύνη των προσκλήσεων. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν κάλεσαν τον Λ. Παπαδήμο και τον Κ. Σημίτη, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία τους. Η ειρωνεία είναι ότι ο Σημίτης πλήρωσε όσο κανένας άλλος πολιτικός το περίφημο «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς…

Εμειναν άφωνοι

Η πληροφορία είναι δύναμη, ειδικά στους διπλωματικούς διαδρόμους. Μη με ρωτάτε πώς, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αιφνιδίασε Ελληνες και Αμερικανούς με μία πληροφορία που έδειξε ότι γνώριζε: η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, είχε γενέθλια την Πέμπτη. Το ότι η στενή συνεργάτις του Αμερικανού προέδρου έχει γενέθλια ανήμερα την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το παρακάμπτω. Μένω στο γεγονός ότι o Πρ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε ενώπιον όλων «χρόνια πολλά για μεθαύριο» στη Ράις. Εννοείται ότι τους άφησε όλους άφωνους.

Γερμανικό ντόμινο

Ως θετικό οιωνό ερμηνεύει η Αθήνα το γεγονός ότι υπάρχει συναίνεση στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας στην υποψηφιότητα του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Η συναίνεση της Αγκελα Μέρκελ στο πρόσωπο του Σταϊνμάγερ θεωρείται ένδειξη ότι η καγκελάριος θα ακολουθήσει την πεπατημένη στον συνασπισμό και δεν θα συνταχθεί με πιο ακραίες δυνάμεις. Αλλού, όμως, εστιάζεται το ενδιαφέρον. Τη θέση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που χηρεύει, εκτιμάται ότι θα αναλάβει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει αναρριχηθεί ψηλά στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Αυτό σημαίνει ότι κατά τον Δεκέμβριο ο Σουλτς θα αναλάβει το ΥΠΕΞ και άρα θα μείνει κενή η θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως, υποτίθεται ότι τον Δεκέμβριο θα αποχωρούσε με βάση τη συμφωνία Σοσιαλιστών και ΕΛΚ να μοιραστεί η θητεία του προέδρου ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες. Στην εξίσωση προσθέτω το γεγονός ότι την Τετάρτη επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωομάδας του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Κάτι μου λέει ότι θα είναι ο επόμενος Σουλτς. Γερμανική υπόθεση (και) το Ευρωκοινοβούλιο.

Μυστικές συναντήσεις

Εξελίξεις στο Κυπριακό χωρίς παρασκήνιο, μυστική διπλωματία και φόντο κάποιο ελβετικό θέρετρο που δεν γνωρίζει κανένας, θα ήταν σαν επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου χωρίς επεισόδια στην Αθήνα. Το λέω, επειδή κατά την επέλαση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Μαξίμου υπήρξαν δύο παράλληλες συναντήσεις που ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικές απ’ όσα έδειξαν οι κάμερες. Καμία από τις δύο δεν ανακοινώθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία τους: τόσο ο Ν. Κοτζιάς όσο και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγ. Καλπαδάκης, συναντήθηκαν με τη Βικτόρια Νούλαντ. Προφανώς το βασικό θέμα ήταν οι εγγυήσεις. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είναι ενθουσιασμένη με την ελληνική στάση στο συγκεκριμένο θέμα. Ούτε η ελληνική πλευρά είναι ενθουσιασμένη με τη στάση της Νούλαντ. Και αυτό είναι ευφημισμός.

Ο Τραμπ και η Κύπρος

Επειδή έγινε της μόδας να αναζητούνται οι δεσμοί του Ντόναλντ Τραμπ με το ελληνικό στοιχείο, λέω να σας ενημερώσω για τη σχέση του με την Κύπρο: μία από τις εταιρείες του ενδιαφερόταν να εξασφαλίσει την άδεια για το καζίνο της Κύπρου, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2017. Ο Τραμπ μάλιστα είχε επιδιώξει να συναντήσει σχετικά τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος βρισκόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Την άδεια εξασφαλίζει εταιρεία στην οποία συμμετέχουν και κυπριακά συμφέροντα. Δεν φαντάζομαι ο Τραμπ να κρατήσει κακία…

Τι έγραψε ο Ομπάμα

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Ελλάδα, της οποίας το πνεύμα διαμόρφωσε τον κόσμο. Είθε η φιλία των λαών μας να κρατήσει για πάντα». Αυτό το λιτό μήνυμα άφησε στο βιβλίο επισκεπτών της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Ομπάμα. Ο Πρ. Παυλόπουλος, ομολογουμένως, δεν ήταν εξίσου φειδωλός όταν είχε γράψει για τον Ομπάμα. Στο βιβλίο του «Το λυκόφως των πολιτικών ηγεσιών» σημείωνε ότι ο Ομπάμα είχε όλα τα χαρακτηριστικά όχι μόνο της σύγκρουσης με το πνεύμα της προεδρίας Μπους, αλλά και του ξεπεράσματός του, αφού η όλη πορεία του παρέπεμπε στη διαδρομή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πάντα μπροστά ο Παυλόπουλος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή