Γράμματα Αναγνωστών

7' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες ντροπής στο κτήμα Τατοΐου

Κύριε διευθυντά

Το περασμένο Σάββατο  με μια ομάδα Γάλλων, φίλων της χώρας μας, επισκέφθηκα το Τατόι. Ενιωσα ντροπή και απόγνωση με την, ακόμη αθλιότερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εικόνα που παρουσιάζει το πολύπαθο κτήμα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες παραμένει αφύλακτο, καθώς το υπουργείο απέσυρε τους αστυνομικούς και έκλεισε τον εκεί σταθμό. Οι πόρτες των βοηθητικών κτισμάτων παραβιάσθηκαν και ό,τι απέμενε από το περιεχόμενο παραδόθηκε στη διαρπαγή. Αφωνοι οι ξένοι είδαν, όπως κι εγώ, ένα παρατημένο στους θάμνους σιδερένιο κρεβάτι και, σε άλλο σημείο, θρύψαλα, ένα πορσελάνινο χρωματιστό μωβ, πράσινο και πορτοκαλί cache-pot που δεν πρόλαβε να φορτωθεί σε κάποιο αυτοκίνητο στη δημοσιά.  Από παράθυρο της κατοικίας του διευθυντή με τα προσφάτως κλεμμένα πατζούρια και τη μισοβγαλμένη από την κάσα της σιδεριά, βλέπει κανείς στο πάτωμα σκόρπια βιβλία και αναποδογυρισμένα αντικείμενα, καθώς και ένα μπλοκ ιχνογραφίας… Καθώς επίσης ουδείς υπάρχει για να ανοίξει τα κάγκελα των εισόδων του κτήματος στα απορριμματοφόρα, οι κάδοι είναι ξέχειλοι από σκουπίδια τα οποία ο αέρας παρασύρει παντού… Την κατάσταση αυτή είδε προ τριών εβδομάδων και η διευθύντρια του Μουσείου του Πέτερχοφ και την κατήγγειλε στο διεθνές συνέδριο για τις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Είναι προφανές πως κανείς από τους αρμοδίους δεν έχει ίχνος αιδούς και εθνικής αξιοπρέπειας, καταστρέφοντας εσκεμμένα ένα δημόσιο αγαθό που επιτέλους αποκτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων και το οποίο, κατάλληλα αξιοποιούμενο, θα μπορούσε να αποβεί προσοδοφόρο.  Ως ο ιστορικός του Τατοΐου και ως ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που επί δεκαοκτώ χρόνια αγωνίζεται για το Τατόι, κάνω έκκληση στους πάντες να ενώσουμε φωνή και ενέργειες για να σταματήσει επιτέλους αυτή η αναισχυντία που μας ταπεινώνει όλους ως έθνος και τον καθένα μας χωριστά ως άνθρωπο. Κι ας απαιτήσουμε, ως ένα πρώτο βήμα, την επανατοποθέτηση στο Τατόι επαρκούς αριθμού αστυνομικών που να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του χώρου.

Κωστας Μ. Σταματοπουλος

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τουρκία – Αλβανία και κρυφοί πόθοι

Κύριε διευθυντά

Στην πρόσφατη αξιέπαινη συνέντευξή σας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα διέψευσε ότι επιδιώκει τη Μεγάλη Αλβανία. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Το φθινόπωρο του 2012 ο τότε πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα όρισε επί λέξει τη Μεγάλη Αλβανία «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Στους σχετικούς χάρτες, που κυκλοφορούν δημόσια και κατασχέθηκαν στα ελληνικά σύνορα, η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το δυτικό Κράτος των Σκοπίων και την πρωτεύουσά του, το Σαντζάκ του Μαυροβουνίου, την κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας και ολόκληρες τις ελληνικές Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό την 11η Ιανουαρίου 2014 ο Εντι Ράμα και ο Κοσοβάρος ομόλογός του -τότε- Χασίμ Θάτσι συναντήθηκαν στην Πρίζρεν -Πριζρένη- του Κοσόβου που θεωρείται το λίκνο της Μεγάλης Αλβανίας, διότι εκεί ο Αλβανικός Σύνδεσμος είχε προκηρύξει πρώτη φορά την ίδρυση του ενιαίου αλβανικού έθνους το 1878. Συμμετείχε με πλειάδα υπουργών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διεκήρυξε: «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο».  Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 ο Εντι Ράμα και ο τότε ομόλογός του Κοσοβάρος Μουσταφά Ισα συναντήθηκαν πάλι. Σύνθημά τους: «Μία χώρα, ένα έθνος, ένα όνειρο».

Υπέγραψαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που εμβαθύνουν τη συνένωσή τους. Εγκαινίασαν μάλιστα την κοινή διπλωματική εκπροσώπηση των δύο χωρών τους με την ίδρυση του πρώτου κοινού προξενείου τους στο Μιλάνο της Ιταλίας. Αυθημερόν η Μόσχα ανακοίνωσε: «Η Ρωσία ανησυχεί βαθιά για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια με αφορμή τις φιλοδοξίες για τη Μεγάλη Αλβανία».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει κρύψει ποτέ τις προθέσεις του. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, Παρασκευή, ημέρα αγία των πιστών του Ισλάμ, έκανε το ναμάζι του στο οθωμανικό Ζωγραφιστό Τζαμί, στο αλβανοκρατούμενο Τέτοβο των Σκοπίων, και διεκήρυξε στα πλήθη των πιστών: «Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε όσο ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίζρεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο».

Ηδη τουρκικές εταιρείες, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κατασκεύασαν τον διεθνή αυτοκινητόδρομο που ενώνει με την Αδριατική -και μεταξύ τους- τις πρωτεύουσες Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου και Τίρανα της Αλβανίας, καθώς επίσης τον νέο αυτοκινητόδρομο 55 χλμ. που ενώνει την Πρίστινα με την πρωτεύουσα των Σκοπίων – την πόλη με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό Αλβανών σε όλο τον κόσμο! Οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών που επιχειρούν να ενωθούν σε μια Μεγάλη Αλβανία.

Στις 13 Μαΐου 2015 ο Ερντογάν θεμελίωσε στο κέντρο των Τιράνων ένα τζαμί το οποίο χρηματοδοτεί με 30 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Με τον Εντι Ράμα εγκαινιάζει νέο τζαμί στο οθωμανικό φρούριο Πρέζε. «Είναι το σύμβολο της κοινής κληρονομιάς μας», διακηρύσσει. Τον συνοδεύουν 120 Τούρκοι επιχειρηματίες. Στην Αλβανία η Τουρκία έχει επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει 296 επιχειρήσεις και πολεμικό ναύσταθμο στον Αυλώνα.

Ν. Ι. Μερτζος

Θεσσαλονίκη

Νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

Κύριε διευθυντά

Με το τελευταίο του άρθρο στο φύλλο της 27/11/2016 στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει την ανιστόρητη τακτική του απέναντι στο ελληνικό βιβλίο και την αήθη τοποθέτησή του ως προς τα βιβλιοπωλεία που έπαυσαν οριστικά τη δραστηριότητά τους, τους εκδοτικούς οίκους, τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους επιμελητές, τους εικονογράφους, τους τυπογράφους, τους βιβλιοδέτες, τους χαρτέμπορους και προς όλους όσοι πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανοί στον χώρο του βιβλίου.  Τον προκαλούμε, αν αλήθεια ενδιαφέρεται για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτισμού, να απαντήσει δημόσια στα κάτωθι ερωτήματα:

1. Γιατί άραγε η Ευρωπαϊκή Ενωση διά της επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Elzbieta Bieńkowska έχει άρει κάθε αντίρρηση για την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου;

2. Γιατί άραγε ο Sigmar Gabriel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, υπερασπίζεται την Ενιαία Τιμή Βιβλίου δηλώνοντας: «Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είναι η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού μας. Η πολιτιστική πολυμορφία είναι το χαρακτηριστικό της Γερμανίας και της Ευρώπης και πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος»;

3. Γιατί άραγε η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Cecilia Malmström διευκρίνισε σε γραπτή απάντησή της ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής για τα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως ΤΤΙΡ;

4. Γιατί αποκρύπτει τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο 10 χρόνια μετά την κατάργηση της ΕΤΒ –παρότι αναφέρεται ρητώς στην έκθεση του ΟΟΣΑ– όπου «η απορρύθμιση δεν εγγυάται χαμηλότερες τιμές, όπως υπογραμμίζει και η έκθεση Fishwick για τη βρετανική περίπτωση: “Οσον αφορά την ευημερία των καταναλωτών, η έκθεση Fishwick υποστηρίζει ότι όσοι διαβάζουν bestsellers πιθανόν να επωφελούνται μετά την απελευθέρωση των τιμών, αλλά οι αναγνώστες πιο απαιτητικών βιβλίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουν περισσότερο”».

5. Γιατί συνεχίζει να επιμένει σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων και απομακρύνει την Ελλάδα από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης που διαθέτουν ΕΤΒ;

Μήπως αντί να επαίρεται για την αποδεδειγμένα, σε άλλες χώρες, καταστροφική πολιτική της κατάργησης της ΕΤΒ, θα έπρεπε να ασκήσει αυτοκριτική και, σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους, να αναζητήσει την ιδανική για την πατρίδα μας λύση;  Ο ελληνικός λαός, για να βγει από το τέλμα της κρίσης που δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, χρειάζεται πολλά βιβλία ποιότητας, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, κατάλληλα στελεχωμένα σχολεία τα οποία θα προάγουν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά μας, κρατική ενίσχυση για τη μετάφραση και διάθεση ελληνικών τίτλων σε ξένες αγορές για τη διάδοση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.    

Κι εσείς του προσφέρετε τα 10 bestsellers, αμφιβόλου πολιτιστικής προσφοράς, σε χαμηλή τιμή.

Συγχαρητήρια.

Ευτυχώς δεν συμμερίζεται σύσσωμη η Ν.Δ. την άποψη του κυρίου Χατζηδάκη και θεωρούμε αναγκαίο να λάβει επίσημη θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα. Η επαναφορά της ενιαίας τιμής πρέπει να αποτελέσει κοινό και επείγοντα στόχο για όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου που ενδιαφέρονται για το βιβλίο.

Το Δ.Σ. της Ενωσης Ελληνικού ΒιβλΙου

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος (Εκδόσεις Μίνωας), Κωνσταντίνος Γκοβόστης, γενικός γραμματέας (Εκδόσεις Γκοβόστη), Ελενα Πατάκη, αντιπρόεδρος (Εκδόσεις Πατάκη), Νικόλαος Αργύρης, ταμίας (Εκδόσεις Ικαρος), Εύα-Μαρία Καραϊτίδη, αναπληρώτρια γενική γραμματέας (Εκδόσεις της Εστίας)

Ο Μπαϊρακτάρης και ο «Τζέκος»

Κύριε διευθυντά

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Κώστα Λεονταρίδη για το σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε στις 23-11-2016 στην εφημερίδα σας με τίτλο «Θα κοπούν οι τσαμπουκάδες;». Με πνευματωδέστατη γραφή, αναφερόταν στον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών Μπαϊρακτάρη, που καθάρισε όλο τον υπόκοσμο των Αθηνών στην εποχή του. Μία μόνο συμπλήρωση: ο μεγάλος μάγκας της εποχής και «νονός» ήταν ο «Τζέκος». Αυτόν τον αρχηγό του υποκόσμου τον κάλεσε ο Μπαϊρακτάρης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και του είπε: «Ακου “Τζέκο”, θέλω να γνωρίζω όλους τους μαγκίτες και να πω στα όργανά μου να τους προσέχουν. Εγώ θέλω συνεργασία». Ο «Τζέκος» τότε ανύποπτος άρχισε να απαριθμεί όλα τα «αλάνια» των Αθηνών. Οταν τέλειωσε ο μακρύς κατάλογος, του είπε: «Επειδή, κυρ Αστυνόμε, κάτι λέγεται και για τη δική μου τη “μαγκιά”, γράψε και “Τζέκος”». Ο «Τζέκος»… ταπεινόφρων «νονός» προτίμησε την τελευταία θέση στον κατάλογο, ενώ ήταν ο πρώτος της… νύχτας. Τότε ο Μπαϊρακτάρης, ενώ εξασφάλισε πλήρη κατάλογο «νονών», αρχίζει τον «Τζέκο» στις σφαλιάρες και στο κόψιμο των δύο μανικιών του σακακιού του…

Γ. Σταραντζής

Δικηγόρος παρ’ Α.Π. και στο ΣΤΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή