Τα Σαββατιάτικα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπαιδεύοντας τον «Μοσκό»

Μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια. Θα μπορούσε να είναι ο επίλογος της μακράς συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας και ο Π. Μοσκοβισί. Κι αυτό, διότι ο πρωθυπουργός είπε στον Γάλλο συνομιλητή του ότι ξέρει πως πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και ότι έχει δώσει ανάλογες εντολές στους υπουργούς του. Ομως, όπως το έθεσε, «πολιτικός είμαι, δεν μπορώ να κάνω πίσω σε όλα». Πολιτικός είναι και ο «Μοσκό» που τον καθησύχασε ότι και η Κομισιόν έχει όρια που δεν θέλει να ξεπεράσει και αυτά αφορούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα εργασιακά. Τον διαβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος και ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ «θα προσπαθήσουν» να παραμείνουν σε αυτή τη γραμμή. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν κι αυτοί… Πάντως, από τις συναντήσεις που είχε ο Μοσκοβισί, αξέχαστη θα του μείνει αυτή με την κ. Αχτσιόγλου. Ο Επίτροπος έμεινε άφωνος, καθώς τον υποδέχθηκε η διευθύντρια του γραφείου της υπουργού που είναι νεότερης ηλικίας από την Αχτσιόγλου και ο νομικός της σύμβουλος που είναι ακόμη μικρότερος.

Καραμανλικός γρίφος

Tίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πόσο μάλλον όταν αφορά τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής και των ελάχιστων δημοσίων εμφανίσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε, ωστόσο, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, όπου θυμίζω ότι μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Καραμανλής συμμετείχε και στο δείπνο που ακολούθησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με συνδαιτυμόνες, μεταξύ άλλων, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Νίκο Γκαργκάνα, τον Λουκά Τσούκαλη, την Ελένη Λουρή και φυσικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη ένας καραμανλικός γρίφος που αναζητεί λύση.

Στη Στροφή

Στα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε την Τρίτη ο Μπενουά Κερέ. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τους ευχαρίστησε για την… άψογη συνεργασία στις δύσκολες στιγμές. Και ο νοών νοείτω. Θα πρέπει να έπεσε βαριά πάνω του η σκιά της Ακρόπολης, αφού το προηγούμενο βράδυ δείπνησε με τον Γ. Στουρνάρα και τον Ευ. Τσακαλώτο στη «Στροφή».

Game of Thrones στην Ευρωβουλή

Kάτι ανάμεσα σε μουσικές καρέκλες και Game of Thrones έχει αρχίσει να θυμίζει το παρασκήνιο ενόψει της αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η μουσική έχει αρχίσει να παίζει και οι παίκτες τρέχουν ήδη κυκλικά γύρω από τις καρέκλες. Οπου παίκτες, μεγαλοπαράγοντες των Ευρωσοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχουν δει την αποχώρηση Σουλτς ως ευκαιρία για να ξαναμοιράσουν τις μεγάλες θέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες. Ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ανακοίνωσε ήδη ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη του Ευρωκοινοβουλίου, βάζοντας τέλος στην άτυπη συμμαχία με τους συντηρητικούς. Επισήμως. Διότι πίσω από την κουίντα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Διαδρομιστής μου στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι δεν αποκλείεται ο Πιτέλα να είναι απλώς «λαγός» προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο ΕΛΚ. Με απλά λόγια, δεν είναι για τη θέση του Σουλτς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι Σοσιαλιστές, αλλά για τη θέση του Ντόναλντ Τουσκ. Οπερ σημαίνει ότι ο Πιτέλα μπορεί και να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του, αν το ΕΛΚ παραδώσει στα χέρια των Σοσιαλιστών τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μαντέψτε ποιος μπορεί να προσγειωθεί εκεί τελικά: Ο Σουλτς που μπορεί και να μην επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή αν του προταθεί να γίνει ο νέος Τουσκ. Το βέβαιο είναι ότι ο Γερμανός δεν θα είναι απ’ αυτούς που θα μείνουν όρθιοι και θα βγουν από το παιχνίδι.

Στρατολόγηση του Κέντρου

Προχωρεί η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο με στελέχη από άλλους χώρους που θα ενταχθούν στις λίστες του κόμματος. Στρατολογούνται ήδη τοπικά στελέχη (και πρώην δήμαρχοι) του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ποταμιού. Απλώς, οι συνεννοήσεις γίνονται κάτω από το ραντάρ και χωρίς να δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα για να μην υποστούν οι υποψήφιοι bullying από τους «συναδέλφους» τους της Νέας Δημοκρατίας. Ακούω, πάντως, ότι η Πειραιώς θα ήθελε να εντάξει στις τάξεις της τον Γιώργο Αμυρά και τον Γιώργο Μαυρωτά. Οχι, όμως, όσο είναι βουλευτές του Ποταμιού. Αν αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν, το κοντέρ μηδενίζεται.

Σοκ και δέος

Σοκ και δέος από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αθήνα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και τον ορισμό Πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν παρών χθες το πρωί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν και εντελώς ανίδεος για τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων…

Τον πρόλαβε ο Αβραμόπουλος

Θα στενοχωρήσω το πρωθυπουργικό επιτελείο που φρόντισε να «πουλήσει» όσο μπορούσε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα. Αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το έχει κάνει και αυτό. Οχι μόνο είχε συναντήσει τον Κάστρο στην Κούβα το 2002 ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Αβάνας.

Μάλιστα η σχέση –εξ αποστάσεως– διατηρήθηκε για χρόνια βασισμένη στη λογική της ανταλλακτικής οικονομίας: Ο Φιντέλ Κάστρο έστελνε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο πούρα και εκείνος ανταπέδιδε με μπουκάλια γνωστού ελληνικού κονιάκ πολλών αστέρων. Η ανταλλαγή δώρων τερματίστηκε απότομα το 2008 και έκτοτε δεν ξαναήρθαν σε επαφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή