Ζητείται… υπερβατικός κεντρώος

Ζητείται… υπερβατικός κεντρώος

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά χαρακτηριστικά των σημαντικότερων κεντρώων ηγετών της μεταπολίτευσης ήσαν επιστήμονες ή ακαδημαϊκοί διεθνών προδιαγραφών, με ισχυρή γνώση του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Παρά τα σημαντικά λάθη τους, διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Προώθησαν πολιτικές ισότητας των δύο φύλων, την εθνική συμφιλίωση, τη διάχυση της πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας, το ΕΣΥ. Συνέβαλαν στην πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στους κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισφραγίζοντας την κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εχει ο σημερινός μεσαίος χώρος ανάλογες προσωπικότητες; Οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Παγουλάτος, Πάνος Τσακλόγλου, Κωνσταντίνος Γάτσιος δεν υπήρξαν κομματικά στελέχη, είχαν όμως σαφή, εμπεριστατωμένη, δημόσια και με παρρησία εκπεφρασμένη πολιτική άποψη. Με την αναφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα περιγράφω, δίχως αποκλεισμούς, χαρακτηριστικά απαραίτητα για τον επικεφαλής του μεσαίου χώρου. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι ανάλογων χαρακτηριστικών. Ας ακουστούν δημόσια και άλλες προτάσεις αυτού του επιπέδου, που θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση. Ενας αρχηγός του μεσαίου χώρου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα είναι μια σημαντική προσωπικότητα για μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πιθανότερο δηλαδή επόμενο πρωθυπουργό. Τον μόνο αρχηγό της ευρωπαϊκής (όχι εθνικολαϊκιστικής) κεντροδεξιάς με ανάλογα χαρακτηριστικά, μετά τον αείμνηστο και απ’ όλους πλέον τιμώμενο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Οι προσωπικότητες που ανέφερα, έχουν εθνικό, πατριωτικό καθήκον να στρατευτούν στη διάσωση της πατρίδας. Υπερισχύουν σαν πρόσωπα στην αγωνία, στις ελπίδες πολλών πολιτών και αρκετών πολιτικών του μεσαίου χώρου. Και όχι μόνο! Εχουν πολιτική αναφορά, χαίρουν σεβασμού και επικοινωνούν σχεδόν με όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα. Είναι εξαιρετικοί και δοκιμασμένοι τεχνοκράτες με κορυφαίες θέσεις δημόσιας ευθύνης και εμπειρία συμμετοχής στην Κοινωνία των Πολιτών. Υπάρχουν βέβαια και στον πολιτικό κόσμο του μεσαίου χώρου αντίστοιχες σημαντικές προσωπικότητες. Για παράδειγμα, έμπρακτη μεταρρυθμιστική και θαρρετή πολιτική με διεθνή πολιτική αναφορά έχουν οι Αννα Διαμαντοπουλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και βέβαια ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον τελευταίο είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου για μια υπερβατική πολιτική πριν από 3 χρόνια (ΤΑ ΝΕΑ 13/7/13) που με σεβασμό βλέπω να την εκφράζει σήμερα. Ομως, λόγω της εύλογης δυσπιστίας των πολιτών μετά την κρίση, για την οποία οι συγκεκριμένοι ευθύνονται πολύ λιγότερο από πολλούς που είναι σήμερα στη Βουλή, δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν το μήνυμα της απεγνωσμένα αιτούμενης ανανέωσης. Η εμπειρία τους είναι σημαντικός πλούτος για τους νέους ηγέτες του μεσαίου χώρου. Η υπερβατική πολιτική τους στάση να στηρίξουν την ανανέωση της ηγεσίας θα τους καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών αλλά και των νέων πολιτικών σαν παράδειγμα υπεύθυνου πολιτικού. Θα τους ζητηθεί από την Ιστορία να αιτιολογήσουν πώς ως σημαντικοί πολιτικοί, ανέχθηκαν με την εσωστρεφή πολιτική τους τα τελευταία χρόνια έναν επικίνδυνα ημιμαθή, εμφανώς ψευδόμενο και ανεπαρκή πρωθυπουργό όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι νέοι υποψήφιοι ηγέτες του μεσαίου χώρου οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα ότι αξίζει η στράτευσή τους για την πατρίδα, για τους νέους ανθρώπους στους οποίους δυστυχώς φορτώσαμε ανεύθυνα τα συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματά μας. Ζητείται λοιπόν υπερβατικός νέος ηγέτης του μεσαίου χώρου που θα συμβάλει στη διαμόρφωση της εθνικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση, η οποία θα περιγράφει δίχως ψέματα τον οδικό χάρτη και τις προτεραιότητες για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, σε όλους τους τομείς. Αυτή η δύσκολη για όλους μας, αλλά έντιμη και κοινωνικά δίκαιη πρόταση, θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους πολίτες σε μια πατριωτική συνέγερση, που απαιτεί θυσίες και πολλή δουλειά. Αυτή η πρόταση και οι νέοι ηγέτες της τόσο αναγκαίας ευρύτερης φιλελεύθερης, φιλοευρωπαϊκής κυβερνητικής συμμαχίας θα κινητοποιήσουν και τις εξαιρετικές διεθνείς εφεδρείες του ελληνισμού ώστε να τους εμπιστευτούν και να συνδράμουν ουσιαστικά με την πολιτική, οικονομική και προσωπική τους συμμετοχή στην ανόρθωση της χώρας.

*Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή