Διώξτε το Ταμείο, πάρτε την αξιολόγηση

Διώξτε το Ταμείο, πάρτε την αξιολόγηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισήχθη προχθές και συζητείται συντόμως σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων που απαγορεύει τη χρήση μετρητών σε συναλλαγές μεγαλύτερες των 500 ευρώ. Μια σπουδαία ρύθμιση που έπρεπε να έχει θεσπιστεί το 2009 αναμένεται να εφαρμοστεί το 2017. Ακόμη θυμάμαι τους διαπληκτισμούς μεταξύ κυβερνήσεως και ξένων τεχνοκρατών. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο μετρητό κυκλοφορεί στην αγορά, τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή. Ποιος θα απολογηθεί για τα φορολογικά έσοδα που έχασε το κράτος στα έξι χρόνια της κρίσης και της αναποφασιστικότητας;

Εχει αποδειχθεί ότι μέχρις ότου γίνει κάτι πραγματικά σημαντικό, περνά ένας απίθανα μακρύς χρόνος. Τον Φεβρουάριο 2016, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ έγραφε το εξής: «Η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς κάποια άφεση χρέους –δήθεν με κάποια ταχύτατη μετάβαση από την πιο χαμηλή στην πιο υψηλή επίδοση παραγωγικότητας εντός της Ευρωζώνης– δεν είναι σωστή». Η θέση αυτή του Πολ Τόμσεν είχε ήδη διατυπωθεί στις συζητήσεις για το σχέδιο Γιούνκερ, την απόρριψη του οποίου ζήτησε ο κ. Τσίπρας στο «ανάστροφο δημοψήφισμα», αλλά και κατά τις 17ωρες συζητήσεις που κατέληξαν στο τρίτο μνημόνιο.

Στο ίδιο άρθρο, ο ίδιος άνθρωπος αποκάλυπτε ότι «καμία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ελάφρυνση του χρέους και καμία ελάφρυνση του χρέους δεν θα καταστήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας βιώσιμο χωρίς μια σοβαρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Και αυτή η άποψη απορρίφθηκε. Ο πολύς κ. Γ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε να βρει λύση χωρίς να κόψει τον «γόρδιο» δεσμό. Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, το συνταξιοδοτικό δεν στέκει όρθιο χωρίς νέες μετά τις επικουρικές, περικοπές, στις νέες συντάξεις, μετά τον Μάιο του 2016. Το σύστημα Κατρούγκαλου στηρίζεται στην επέκταση της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιστοιχεί στις μεταβιβάσεις από τους μισθούς των εργαζομένων και το κόστος των επιχειρήσεων προς το εισόδημα συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται μέχρι και στο 11% του ΑΕΠ, περίπου όσο είναι το μερίδιο του φόρου εισοδήματος και περιουσίας! Σε εκείνο το παλαιότερο σημείωμα, ο κ. Τόμσεν σημείωνε επίσης ότι «η πολύ περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της διαβόητης ελληνικής φοροδιαφυγής –που θα υποχρέωνε τους πλουσιότερους να πληρώσουν το φορομερίδιο που τους αναλογεί– σημαίνει ότι οι αλλαγές στις συντάξεις δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η συλλογή των φορολογικών εσόδων». Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε την ευθύνη να μοιράσει την «υπεραπόδοση» στους παλαιούς συνταξιούχους, επιβεβαιώνοντας όσα έλεγε ο «κακός Τόμσεν» πριν από πολλούς μήνες. Αφού τόσο ενοχλεί το Ταμείο, και την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, ας το διώξουν να πάει στο καλό, αρκεί να κλείσουν την αξιολόγηση, εδώ και τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή